2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Élelmiszer

Világelső lett a Villányi borvidék híres merlot-ja

Grand Gold Medal Revelation Red Wine díjat nyert a Jammertal Borbirtok 2015-ös Cassiopeia Merlot-ja a Concours Mondial de Bruxelles 2021 bor-világversenyen, ezzel a pincészet feltette Villányt a vörösbor elit borrégióinak térképére – hangzott el a tétel ünnepélyes sajtóbemutatóján kedden Villányban. A bort kifejezetten exportpiacokra, elsősorban Kínába szánja a pincészet.
 
 
Villány képes arra, hogy bármilyen nagy bort előállítson, a borvidék adottságai alkalmasak arra, hogy jó munkával és kellő odafigyeléssel világszínvonalú bort lehessen itt készíteni

 – jelentette ki Szűcs Róbert, a Jammertal Borbirtok egyik tulajdonosa azon a sajtóeseményen, amelyen bemutatták a pincészet komoly elismerést elnyerő tételeit. Az eseményre a Concours Mondial de Bruxelles 2021 bor-világversenyen elnyert világelsősége kapcsán került sor. Az idén Luxembourgban megrendezett megmérettetésen a Jammertal 2015-ös Cassiopeia Merlot bora mintegy 7500 beküldött tétel közül bizonyult a legjobbnak, és megkapta a Grand Gold Medal Revelation Red Wine díjat.

Döntően exportra megy

Szűcs Róbert elmondta: a Cassiopeia és a Koh-I-Noor boraik már eddig is komoly helyezéseket értek el különböző nemzetközi versenyeken, a mostani kiemelkedő díj tehát nem előzmények nélküli elismerés. Hozzátette: az elismerés elsősorban Villányt illeti, amely egészen kiváló adottságokkal rendelkező borvidék, a másodsorban a miénk, mert a szőlőből, amit a borvidék adott, jót tudtunk létrehozni.” A díjat ezt követően a „magyar vörösbor által valaha elért legnagyobb sikernek” nevezte, amellyel a Jammertal „feltette Villányt a vörösbor elit borrégióinak térképére”. Az említett borokat a Jammertal kifejezetten a külföldi piacokra szánja, azon belül is a legfontosabb exportcélpont Kína.

Forrás: Jammertal Borbirtok

Adottságok és íz

Az eseményen a szőlészet vezetője, Nagy Zsolt szintén a borvidék előnyeit és pozitív adottságait méltatta. Mint elmondta, a borvidéket északról védő Mecsek és Tenkes, a rétegzett és összetett termőtalaj, valamint a hagyományosan száraz, napfényes szeptember és október olyan tényezők, amelyek jó alapot jelentenek a szép vörösborok előállításához. A klímaváltozás szintén olyan folyamat, amely – paradox módon – kedvez a borvidéken folyó munkának.

A díjnyertes Cassiopeia Merlot Kövesdi Zsófia főborász keze munkáját dícséri. Az esemény kapcsán megrendezett kóstoláson Kövesdi Zsófia elmondta: a borban elsősorban az érett, édeskés fűszeres jegyek dominálnak, így a szegfűszeg, a fahéj, de tettenérhető benne a csokoládé is. A bor magas, 14,5 százalékos alkoholtartalommal bír.

A Jammertal Borbirtok Villány nagyobb borászatai közé sorolható, mintegy 85 hektárnyi saját területen termelnek szőlőt. A vásárolt szőlővel együtt mintegy 110 hektárnyi területről származik az a mennyiség, amelyből bort készít a pincészet. A pincészet 2015-ig jobbára vásárolt szőlőből dolgozott, azóta viszont birtoképítésbe kezdtek. Erről Szűcs Róbert elmondta: a szőlőművelés nehéz dolog, amelyet nehezít a munkaerőhiány is. Mindez azért is probléma, mert bár a Jammertal Borbirtok fejlett és modern technológiával dolgozik, a termés betakarítása kizárólag kézzel történik a pincészetnél.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben