Döntött a kormány! 280 millió a Pápai Hús termelőinek

agrarszektor.hu
Maximum 7500 euró - 2,25 millió forint - csekély összegű, de minimis támogatást kaphatnak a sertéstartók.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Összesen 280 millió forintos támogatást nyújt várhatóan a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) azoknak a sertéstartóknak, akiknek a csődeljárás alatt álló Pápai Hús 1913 Kft.-vel szemben ki nem fizetett, lejárt és elismert követeléseik vannak. A kormány döntése szerint a tárca október végén úgynevezett "de minimis" támogatást folyósíthat, amelynek összege termelőnként 7500 euró - mintegy 2,25 millió forint - lehet.

A tárca a kormány számára készített jelentést annak érdekében, miként lehetne kielégíteni azokat a sertéstartói követeléseket, amelyek a csődeljárás alatt álló Pápai Hús Csoporttal szemben állnak fenn - közölte a VM. A kabinet döntése szerint a tárca - az uniós szabályok figyelembevételével - úgynevezett "csekély összegű" (de minimis) támogatást folyósíthat azoknak a sertéstartóknak, akiknek a Pápai Hús 1913 Élelmiszeripari Feldolgozó Kft.-vel szemben lejárt és elismert követeléseik vannak. A beszállítóknak a támogatás elnyerése érdekében nem kell lemondaniuk a cég felé fennálló követeléseikről.

A mezőgazdasági termelők - a rendelkezésére álló de minimis kerettől függően - legfeljebb 7500 eurós, vagyis mintegy 2,25 millió forintnak megfelelő támogatást kaphatnak, míg a termelői csoportok maximum 200 ezer euróhoz (60 millió forinthoz) juthatnak. Az élőállat beszállítók között a VM három termelői csoportot azonosított, a számukra kifizethető támogatás nagyságrendjét pedig 130 millió forinban határozta meg. A mezőgazdasági termelőknek ezen felül várhatóan 150 millió forint fizethet ki, így a Pápai Hús sertéstartó beszállítóihoz összesen 280 milliós támogatás juthat el.

A tervek szerint a támogatás október végére érkezhet meg az érintettekhez. Addig a szükséges tárgyalásokat Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter folytatja le - döntött a kabinet.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?