Fazekas úgy készül, miniszter marad

agrarszektor.hu
Az a valószínűbb, hogy nem lesz változás a VM élén.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Fazekas Sándor arra készül, hogy mégis ő marad a vidékfejlesztési miniszter - közölték az agrarszektor.hu-val a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (VM) közelálló források. Korábban lehetséges utódként szóba került Kósa Lajos fideszes debreceni polgármester és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) fideszes elnöke is, de úgy tudjuk, Orbán Viktor miniszterelnök nem változtatna a miniszteri poszton. Sőt, az eddigi politikai tárcavezetés "bebetonozása" is valószínűsíthető, mivel többen közülük kimagaslóan szerepeltek a vasárnapi országgyűlési választásokon.

Az agrarszektor.hu értesülései szerint a VM felsővezetése is úgy tudja, Fazekas Sándor marad a vidékfejlesztési miniszter. Információink szerint a miniszter a hétvégén szűk körben maga is olyan kijelentéseket tett, hogy az új ciklusban is ő vezeti majd a VM-et. A tényleges folytatásról azonban még nem egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel. A találkozóra várhatóan szerdán vagy csütörtökön kerül sor.

Az elmúlt héten ugyanakkor még az is elképzelhetőnek látszott, hogy Kósa Lajos fideszes debreceni polgármester kerül a VM élére, aki "helyet szeretne kapni az új kormányban". Korábban pedig az merült fel, hogy Győrffy Balázs, a NAK elnöke ülhet a miniszteri bársonyszékbe, aki a teljes agrárkamarai rendszer tavalyi kiépítésével fideszes és szakmai körökben is komoly érdemeket szerzett. Győrffy felemlegetése azonban egyes vélemények szerint inkább azzal állhat összefüggésben, hogy bizonyos körök szívesen állnának a már kiépített és működőképes agrárkamarai szervezet élére, és ezt nyilvánvalóan csak a jelenlegi elnök elmozdítása árán tehetnék meg. Mások a Győrffy-ügyet úgy értelmezik, hogy "milliárdosok érdekharcában egyesek az agrárkamarai vonalat akarnák még tovább erősíteni" Győrffy miniszteri kinevezésével.

Értesüléseink szerint azonban most az a valószínűbb, hogy Fazekas vezeti tovább a VM-et. Nyomós érvként jön szóba mellette, hogy fölényesen, több mint 52 százalékkal nyerte meg a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hármas számú egyéni választókerületet Karcagon. Ráadásul rajta kívül Czerván György agrárgazdasági és V. Németh Zsolt vidékfejlesztési VM-államtitkár is hasonló eredménnyel győzött a vasárnapi választáson, ez pedig megfigyelők szerint a miniszterelnököt arra sarkallhatja, hogy a tárcavezetést egyben tartsa, és Fazekason kívül más meghatározó VM-politikusokat is "bebetonozzon a sikeres együttes választási eredmény miatt, amely azt igazolta, hogy elmúlt négyéves munkájuk eredményes volt",

Egy ilyen lehetséges "bebetonozást" vetített előre egyébként már a Fidesz országos választási listája is, amelyen a VM teljes politikai agrárvezetése előkelő helyen szerepelt. A listán az első negyvenben kapott helyett Fazekas, Czerván és V. Németh is, függetlenül attól, hogy egyéniben is esélyesnek számítottak. Szintén a listáról került a parlamentbe Budai Gyula VM-es parlamenti államtitkár, aki viszont egyéni választókerületben nem indult.

Budait azonban az agrárközvélemény nem igazán tudta elfogadni az elmúlt ciklusban, ezért sokan nem látnák szívesen tovább a VM államtitkári székében. A képviselőként nem induló Bitay Márton földügyi államtitkár esetében viszont a maradás mellett szól, hogy harcosan képviselte a kormány álláspontját az éles politikai földvitákban. Egyelőre kérdéses az is, lehetnek-e változások a kevésbé politikus, szakmaibb posztokon, mint amilyen Poprády Géza közigazgatási, Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeleti és Illés Zoltán környezetügyi államtitkár pozíciója is.

Illésről már korábban kiderült, hogy nem lesz az új parlament tagja, de egyelőre nem tudni, államtitkárként folytatja-e. Agrárius szakértők Poprádyt tartják a legsúlytalanabbnak a VM-vezetésben, Kardeván viszont komoly élelmiszerbiztonsági eredményeket mutatott fel az elmúlt ciklusban.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?