Elképesztő adat: rengeteg túlsúlyos ember él a világban

agrarszektor.hu
Mintegy 2 milliárdra tehető a túlsúlyos felnőttek száma világszerte, az elhízottak pedig közel 650 millióan vannak. Latin-Amerikában a legrosszabb a helyzet, ahol több mint 95 millió elhízott felnőtt él.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A rossz táplálkozás, az elhízás és a túlsúly minden formáját fel kell számolni Latin-Amerikában és a Karib-térségben - hangsúlyozta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A térségben az éhezés szinte csak másodlagos probléma, mivel az öt év alatti gyerekek 7 százaléka, a felnőtt korú lakosságnak pedig 20 százaléka túlsúlyos.

Fontos lenne a friss, helyben termett élelmiszerek fogyasztása a feldolgozott ételek helyett, ezért az élelmezési rendszerek radikális átalakítására szólította fel a FAO Latin-Amerika és a Karib-térség vezetőit. A túlsúly és az elhízás ugyanis "globális járvánnyá" nőtte ki magát és a fejlődő, valamint a fejlett országokat egyaránt sújtja.

A FAO adatai szerint 1,9 milliárd felnőtt túlsúlyos, 650 millió pedig elhízott világszerte. Az egyik legrosszabb helyzet Latin-Amerikában van, ahol 96 millióra tehető az elhízott felnőttek száma.

Az elmúlt három évben ugyanakkor 40 millióról 42,5 millióra emelkedett az éhezők száma is Latin-Amerikában és a Karib-térségben. Ahhoz, hogy ez a trend visszafordítható legyen, az országoknak hatékonyabb szociális, gazdasági és termelést szabályozó politikákat kell kidolgozniuk. A szociális védőhálót és a családi gazdálkodók támogatását kombinálva, valamint a vidéki szegénység csökkentésével fejlődhet csak a két terület - emelte ki a FAO.

Az egész világ élelmezési és mezőgazdasági rendszerén látszanak a klímaváltozás jelei. A közelmúltbeli természeti katasztrófák - a mexikói földrengés vagy a Közép-Amerika partjai mentén tomboló hurrikánok - is egyértelműen mutatják, hogy Latin-Amerika és a Karib-térség mennyire kitett a szélsőséges éghajlati változásoknak.

A FAO azt tanácsolja a térség országainak, hogy olyan mezőgazdaságot hozzanak létre, amely megfelelően képes alkalmazkodni az éghajlatváltozás hatásaihoz, de ezt úgy kell tenniük, hogy közben kellő figyelmet fordítanak a vidéken élő szegényekre is. Ugyanakkor a gazdálkodás, az élelmiszertermelés és a turizmus szempontjából is egyaránt fontos a biológiai sokféleség megőrzése, amely e területeken a növény- és az állatvilágban is egyaránt gazdag.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55