Kilencszeres dózisú idegméreg az olasz újhagymában

agrarszektor.hu
Határérték feletti mennyiségben mutatták ki úgynevezett klórpirifosz rovarölő szer jelenlétét olasz származású újhagymában. A termékben a küszöbérték kilencszerese volt jelen, ennek ellenére a hatóság szerint nem jelent akut egészségügyi kockázatot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az idegtoxinok közé sorolt klórpirifosz jelenlétét mutatta ki olasz származású újhagymában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A méreg károsíthatja a magzatok, csecsemők agyi, idegrendszeri fejlődését, visszafordíthatatlan mentális károsodásokhoz vezethet. A termékben 0,45 mg/kg mennyiségben mértek klórpirifosz rovarölő szert, amely kilencszeresen haladta meg a 0,05 mg/kg-os határértéket.

Mindezek ellenére a hivatal szerint a növényvédőszer-maradék mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot. A mintát egy vasvári SPAR boltban vásárolta a Nébih, a hatósági eljárás folyamatban van.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) napokban közzétett jelentése szerint az európai élelmiszerek 47 százaléka növényvédőszer-maradványokkal szennyezett. A minták 2,8 százaléka nem is felelt meg a kontinensen előírt normáknak, ami arányát tekintve nem sok, összesen viszont 2366 darab terméket jelent. Az EFSA a legszennyezettebnek a brokkolit találta.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33