Megunták a magyarázkodást a szlovák húsosok

Inkább nevet váltottak és Kaiser Foodként folytatják a magyar húspiacon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az év elejétől Kaiser Food Kft.-re változtatta nevét a szlovák Penta-csoporthoz tartozó Debreceni Csoport Húsipari Kft. A névcserét az indokolta, hogy a vállalat Debrecenben már régóta nem gyárt termékeket, ezért a névhasználat miatt állandó magyarázkodásra kényszerült. A tulajdonosok több hazai telephelyet is eladtak az utóbbi időszakban, de nem kívánnak kivonulni Magyarországról.

Januártól Kaiser Food Kft. néven működik tovább a Debreceni Csoport Húsipari Kft., amely a szlovák Penta tőkebefektető társaság érdekeltségébe tartozik. A Penta a közép-európai Carnibona hústermelő holdingon keresztül hajtotta végre eddigi akvizícióit a magyar piacon.

A névváltás oka, hogy a vállalat az utóbbi időszakban a névhasználat miatt állandó magyarázkodásra kényszerült - közölte az agrarszektor.hu-val Benedek László ügyvezető igazgató. A cég ugyanis Debrecenben már régóta nem gyárt termékeket, sőt ottani telephelyét több mint egy éve el is adta. A tulajdonosok ezért döntöttek a változtatás mellett, és határoztak arról, hogy a társaság felveszi a magyar piacon jól csengő Kaiser Food nevet.

Sok céget vettek nagy lendülettel

A Penta a Debreceni Hús Zrt.-t - a szolnoki Szole-Meat Kft.-vel és a békéscsabai Csabahús Kft.-vel együtt - még 2008-ban vásárolta meg Román Gyula addigi tulajdonostól, majd hozta létre e cégekből a Debreceni Csoport Húsipari Kft.-t A csoport 2010-ben megvette az abdai és mosonmagyaróvári telephelyű Kaiser Food Élelmiszer-ipari Kft. is, amelyet 2011-ben szintén magába olvasztott. A mostani névválasztás tehát nem önkényes, hiszen a Kaiser Food márka a vállalat tulajdonában van.

Az akvizíciók után a tulajdonosok a debreceni és a mosonmagyaróvári húsüzemet még 2011-ben bezárták, 2012-ben pedig Abdán is leállították a termelést. A debreceni telephely eladása után a cég tavaly év végén osztrák-török befektetőknek értékesítette az abdai ingatlant, és most előrehaladott tárgyalásokat folytat a mosonmagyaróvári telephely eladásáról is.

Szó sincs arról, hogy kivonulnának

Az ingatlanok értékesítése nem jelenti azt, hogy a tulajdonosok ki akarnának vonulni Magyarországról, sőt a megmaradó szolnoki és békéscsabai üzemekben erősíteni kívánják a termelést - közölte Benedek László. Ehhez alapot ad, hogy a cég tavaly a felére faragta le két évvel ezelőtti veszteségeit, az idén pedig már nyereség szerepel üzleti tervében.

A vállalat tavaly belföldön 12 ezer, a külpiacokon 2 ezer tonna hústerméket értékesített, és ezzel 18 százalékkal növelte eladásait, miközben a teljes hazai húspiac például 5 százalékkal szűkült. Benedek László szerint a növekedés hátterében az áll, hogy a végrehajtott beruházások nyomán javult a termékminőség, illetve a társaság az élelmiszerláncoktól saját márkás termékek gyártására is megbízásokat kapott.

Szépen nőtt az árbevétel is

Az eladások bővülésével a cég 20 százalékkal, összesen 9 milliárd forintra növelte tavalyi bevételeit. A 12 ezer tonnás belföldi értékesítéssel 7-8 százalékos részesedést mondhatott magáénak a 160 ezer tonnás éves forgalmú hazai húskészítmény-piacon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?