AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE
Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.
Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.
Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.
Az Ynsect nevű francia vállalat arra számít, hogy hamarosan az emberek közül is egyre többen választják a rovaralapú fehérjeforrásokat a hús alternatívájaként - írja a Világgazdaság. Habár a cég termékei egyelőre főként állat- és haleledelként kelnek el, a lisztkukacokat tenyésztő vállalat helyzetét segítheti, hogy az európai élelmiszer-ügynökség is feltételesen engedélyezte a lisztkukacokból készült fehérjék emberi fogyasztását. Azóta a lárvákból készült már rovarburger, protein shake, tészta, illetve granola is, egy nemrég készült dél-koreai kutatásból pedig az is kiderült, hogy a rovarevéssel kapcsolatos idegenkedést azzal lehet leküzdeni, ha a termékek minél inkább hasonlítanak a hagyományos húsokra. Éppen ezért a lárvákból darált húsra vagy épp kolbászra emlékeztető termékeket is lehet gyártani.
Az Ynsect most épülő új, 45 ezer négyzetméteres, 40 méter magas üzem Amiens közelében évente 200 ezer tonna rovaralapú élelmiszert gyártana a tervek szerint. A termelés már a következő év elején megkezdődhet. A lárvákat a bogarakká alakulásuk előtti pillanatban főzik meg, előnyük, hogy betegségekkel szemben ellenállók, fehérjében gazdagok és zsírszegények. Nem igényelnek sok helyet. Ellentétben a tücskökkel és a legyekkel, a lisztkukacok nem ugrálnak vagy repülnek
- írja a The Guardian.
A cég egyébként felkérte a Sorbonne filozófia-tanszékét, hogy ítélje meg a rovartermesztés erkölcsi vonatkozásait. A diákok szerint a lisztkukacok tenyésztése közelebb áll a gombatermesztéshez vagy az üvegházi növénytermesztéshez, mint a hagyományos állattartáshoz, hiszen a lárváknak nincs agyuk. Bár vannak reflexeik és kommunikálnak, egyelőre senki nem bizonyította, hogy lennének érzéseik. Ennek ellenére a rovarok mint fehérjeforrás az emberek számára egyelőre igencsak kis piacra számíthatnak, hiába kell mondjuk sokkal kevesebb föld, táp és víz a tenyésztéshez a hagyományos állattartáshoz felhasználtnál.
Címlapkép forrása: MTI/EPA