Hiába ódzkodnak az emberek: letarolhatják a boltokat a lisztkukacos élelmiszerek

Hiába ódzkodnak az emberek: letarolhatják a boltokat a lisztkukacos élelmiszerek

agrarszektor.hu
Egyes cégek már arra számítanak, hogy hamarosan az emberek közül egyre többen választják majd a rovaralapú fehérjeforrásokat a hús alternatívájaként. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy az emberek ellenszenvét nehéz lesz leküzdeni, hiába a rovarok tenyésztése etikusabb és hatékonyabb is lehet a hagyományos állattartásnál. A különböző rovartermékek azonban egyelőre főleg állat-és haleledelként kerülnek felhasználásra. 

Az Ynsect nevű francia vállalat arra számít, hogy hamarosan az emberek közül is egyre többen választják a rovaralapú fehérjeforrásokat a hús alternatívájaként - írja a Világgazdaság. Habár a cég termékei egyelőre főként állat- és haleledelként kelnek el, a lisztkukacokat tenyésztő vállalat helyzetét segítheti, hogy az európai élelmiszer-ügynökség is feltételesen engedélyezte a lisztkukacokból készült fehérjék emberi fogyasztását.  Azóta a lárvákból készült már rovarburger, protein shake, tészta, illetve granola is, egy nemrég készült dél-koreai kutatásból pedig az is kiderült, hogy a rovarevéssel kapcsolatos idegenkedést azzal lehet leküzdeni, ha a termékek minél inkább hasonlítanak a hagyományos húsokra. Éppen ezért a lárvákból darált húsra vagy épp kolbászra emlékeztető termékeket is lehet gyártani.

Az Ynsect most épülő új, 45 ezer négyzetméteres, 40 méter magas üzem Amiens közelében évente 200 ezer tonna rovaralapú élelmiszert gyártana a tervek szerint. A termelés már a következő év elején megkezdődhet. A lárvákat a bogarakká alakulásuk előtti pillanatban főzik meg, előnyük, hogy betegségekkel szemben ellenállók, fehérjében gazdagok és zsírszegények. Nem igényelnek sok helyet. Ellentétben a tücskökkel és a legyekkel, a lisztkukacok nem ugrálnak vagy repülnek

 - írja a The Guardian.

A cég egyébként felkérte a Sorbonne filozófia-tanszékét, hogy ítélje meg a rovartermesztés erkölcsi vonatkozásait. A diákok szerint a lisztkukacok tenyésztése közelebb áll a gombatermesztéshez vagy az üvegházi növénytermesztéshez, mint a hagyományos állattartáshoz, hiszen a lárváknak nincs agyuk. Bár vannak reflexeik és kommunikálnak, egyelőre senki nem bizonyította, hogy lennének érzéseik. Ennek ellenére a rovarok mint fehérjeforrás az emberek számára egyelőre igencsak kis piacra számíthatnak, hiába kell mondjuk sokkal kevesebb föld, táp és víz a tenyésztéshez a hagyományos állattartáshoz felhasználtnál.

Címlapkép forrása: MTI/EPA

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

KWS – tíz éve első a repcetáblákon*, első az innovációban! (x)

Az utóbbi évek különös kihívások elé állították a repce termesztőket. Míg 10 évvel ezelőtt a termésszint növelése állt a középpontban, mára a termésbiztonság, a kockázatok minél jobb kezelése és ezek által a gazdaságos termesztés fenntartása a célkitűzés.

EZT OLVASTAD MÁR?