Vigyázni kell, mert fenyeget a szalmonella

agrarszektor.hu
Növekedett a szalmonellás humánmegbetegedések száma az Európai Unióban (EU) a legfrissebb - 2016-ból származó - adatok szerint. Ezzel megállt a korábbi, kilenc éve tartó csökkenési tendencia. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) információi szerint Magyarországon több mint 680 szalmonellás fertőzést jelentettek 2016-ban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Három százalékkal nőtt 2014-2016 között az EU-ban a Salmonella Enteritidis okozta humánmegbetegedések száma az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közös jelentése szerint. A tojótyúkoknál a megbetegedések előfordulása ugyanezen időtartam alatt 0,7 százalékról 1,21 százalékra nőtt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriumaiból származó információk alapján Magyarországon 2016-ben összesen 681, élelmiszer-eredetű szalmonellás emberi megbetegedést jelentettek.

Ebből 76 esetben volt szükség kórházi ellátásra. Az esetek nagy részében tojástermékekkel voltak összefüggésben a megbetegedések. Tavalyelőtt tíz, tojásfogyasztáshoz köthető élelmiszer-eredetű közegészségügyi esemény történt Magyarországon . E szalmonella-megbetegedések 383 főt érintettek, közülük 50-en szorultak kórházi ellátásra.

A jelentésben szereplő európai országokban 2016-ban 4786, élelmiszer-eredetű szalmonellózis-járványkitörésben 94 530 megbetegedését regisztráltak. Az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma ugyan nem tér el jelentősen a 2010 és 2016 közötti esetszámok éves átlagától, ám enyhe növekedést mutat az előző évi 4362-höz képest. A leginkább elterjedt Salmonella-típus, a Salmonella Enteritidis a szalmonellózisok 59 százalékáért felel. E megbetegedéseket legtöbbször tojás, tojástermékek, illetve baromfihús fogyasztásával hozták összefüggésbe.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02