60 ezer eurótól csökkentené, 100 ezernél elvágná a támogatást Brüsszel

agrarszektor.hu
Gazdaságonként 100 ezer euróban maximálná az évente kifizethető közvetlen támogatások mennyiségét a 2021-2027 közötti új Közös Agrárpolitikában (KAP) az Európai Bizottság (EB), de a megszerezhető támogatások már 60 ezer eurótól csökkennének. Az EB nyilvánosságra hozta a részletezett terveket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Közleményben hozta nyilvánosságra június elsején az Európai Bizottság a 2021-2027 közötti új uniós Közös Agrárpolitika részletezett irányvonalait. Az EB a KAP korszerűsítését és egyszerűsítését javasolja, és összesen 365 milliárd eurós hétéves agrárköltségvetést irányoz elő. Ez a bizottság állásfoglalása szerint folyóáron körülbelül 5 százalékos csökkenést jelentene a 2014-2020-as jelenlegi költségvetési ciklus forrásaihoz képest.

A területalapú támogatásokat is magukba foglaló közvetlen kifizetéseknél a kis- és közepes méretű gazdaságok, illetve a fiatal mezőgazdasági termelők élveznek majd előnyt. A bizottság 100 ezer euróban (30-32 millió forintban) maximálná a gazdaságonként felvehető közvetlen kifizetések éves mennyiségét, de már 60 ezer eurótól (18-19 millió forinttól) csökkentések lépnének életbe. Ezzel az EB valamelyest puhított korábbi álláspontján, amely már 60 ezer euró felett teljes támogatásmegvonást tartalmazott.

A bizottság az új Közös Agrárpolitikában erősítené a környezeti és éghajlat-politikai célkitűzéseket. A mezőgazdasági termelők jövedelemtámogatása már most is függ a környezet- és éghajlatbarát gyakorlatok alkalmazásától, de az új KAP még többet követel majd a gazdáktól. Másik lényeges elemként a bizottság el szeretné érni, hogy az uniós agráriumban ki lehessen használni a legújabb technológiák és innovációk előnyeit.

Az Európai Bizottság mostani közleményében vázlatszerűen az alábbi főbb megállapítások szerepelnek:

1. Új munkamódszer:

- A tagállamok rugalmasabban dönthetnek majd a KAP-ban biztosított források felhasználásáról.

- A tagállamoknak lehetőségük lesz arra, hogy a KAP-források akár 15 százalékát átcsoportosítsák a közvetlen kifizetések és a vidékfejlesztés között.

- A tagállamoknak a teljes időszakra stratégiai terveket kell kidolgozniuk a közvetlen kifizetéseknél és a vidékfejlesztésben is. Minden tervet az Európai Bizottság hagy majd jóvá.

2. Célzottabb támogatások:

- A mezőgazdasági termelőknek nyújtott közvetlen kifizetések összege évi 60 ezer euró felett csökken, és a kifizetésekre gazdaságonként 100 ezer eurós felső határ vonatkozik majd. A munkaerőköltségeket teljes mértékben figyelembe veszik.

- A kis- és a közepes méretű gazdaságok nagyobb hektáronkénti támogatást kaphatnak.

- A tagállamoknak közvetlen kifizetéseik legalább 2 százalékát a fiatal gazdálkodók számára kell elkülöníteniük. Ezt a vidékfejlesztéshez nyújtott pénzügyi támogatások, illetve a földhöz jutást és a földterületek átruházását megkönnyítő intézkedések egészíthetik ki.

3. Környezeti és éghajlat-politikai célkitűzések:

- A közvetlen kifizetések előfeltételét képezik majd a fokozott környezetvédelmi és éghajlat-politikai követelmények.

- A tagállamoknak a közvetlen kifizetésekből ökoprogramokat kell finanszírozniuk, amelyeknél a kötelezően előírt követelményeket meghaladó célokat kell kitűzniük.

- A vidékfejlesztésnél a tagállami források legalább 30 százalékát környezeti és éghajlat-politikai intézkedésekre kell fordítani,

- A KAP teljes költségvetésének várhatóan 40 százaléka járul hozzá az éghajlat-politikához.

- Amellett, hogy 15 százalékot átcsoportosíthatnak a pillérek között, a tagállamoknak lehetőségük lesz arra is, hogy további 15 százalékot áthelyezzenek az 1. pillérből a 2. pillérbe, és azt éghajlat-politikai és környezeti intézkedésekre fordítsák (nemzeti társfinanszírozás nélkül).

4. Tudás és az innováció:

- Az Európai Unió "Horizont Európa" kutatási programjából az élelmiszerekre, a mezőgazdaságra, a vidékfejlesztésre és a biogazdaságokra vonatkozó kutatási és innovációs projektekre 10 milliárd eurót különítenek el.

- A tagállamokat ösztönzik arra, hogy alkalmazzák a nagy adathalmazokat és az új technológiákat az ellenőrzéseknél és a nyomon követésnél (a közvetlen kifizetési kérelmeknél műholdas adatok segítségével ellenőrizzék a gazdaságok méretét).

- Gyorsítanák a vidéki élet digitalizálását, például a vidéki régiókban elérhető szélessávú hozzáférés kiterjesztésével.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02