2020. augusztus 6. csütörtök Berta, Bettina

Hírek - Európai Unió

A brexit után jöhet az amerikai klóros csirke és a hormonos hús?

Nagy-Britannia újabb pofont kapott a brexitcsatában, ráadásul a legnagyobb szövetségesétől. Az Egyesült Államok nagykövete azt sugallta: a briteknek lazítaniuk kell élelmiszeripari szabványaikon, ha jó alkut akarnak a tengerentúli rokonokkal - írja az infostart.hu.
 
 

Az Egyesült Államoknak sikerült kivernie a biztosítékot Nagy-Britanniában, amikor képviselői felvázolták: hogyan is képzelik a brexit utáni kereskedelmi egyezményt. Donald Trump hatalomra lépése után többször jelezte: Nagy-Britannia sokkal jobban jár majd az unióból való kilépés után és az Egyesült Államokkal előnyös kétoldalú kereskedelmi megállapodást köthet. Ehhez képest úgy tűnik, hogy Washington nagyon keményen fogja képviselni a saját - és exportőrei - érdekeit.

A Trump-kormányzat egyik feltétele az amerikai mezőgazdasági termékek piacra jutásának átfogó könnyítése,

azaz, hogy a britek számolják fel a vámokat és más akadályozó tényezőket. Mindez felújította a vitát az amerikai klórozott csirkéről. Nagy-Britanniában ugyanis úgy tartják, hogy az amerikai élelmiszeripar egészséget veszélyeztető módon dolgoz fel hústermékeket, például klórozott vízzel mossa a levágott baromfit. Az EU 1997 óta tiltja ezt az Amerikában bevett módszert. Michael Gove brit környezetvédelmi miniszter - ironikus módon a brexitkampány egyik vezéralakja - kizárta, hogy „klóros csirkét” engedjenek be a brit piacra, a kormány pedig azt mondta: „egyértelművé tettük, hogy nem lazítjuk fel az élelmiszerszabványokat”.


A britek egy másik félelme a hormonkezelt amerikai marhahús esetleges behozatala. Az Amerikai Kereskedelmi Képviselet 15 oldalas anyaga „vámmentes hozzáférést sürget az amerikai textil- és ruházati termékeknek is”. Aktivisták attól is tartanak, hogy amerikai egészségügyi cégek bejutásával meginog a britek büszkesége, a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat, amely bár néha bírálatok tárgya, de ingyenes hozzáférést biztosít az adófizetőknek.

Woody Johnson londoni amerikai nagykövet a hétvégén kemény beszólásokat kapott. A Masterchef – Mesterszakács című népszerű tévéműsor gazdája, JayRayner nem éppen udvarias szavakkal jelezte a nagykövetnek, hogy hová teheti a csirkét. Mindez az után történt, hogy a követ a hétvégén cikket írt a brexitpárti Telegraph című lapba: „Hamis választást kínálnak önöknek: vagy maradjanak az EU-direktíváknál, vagy fogadják úgymond a legalacsonyabb minőségű amerikai ételt.

A »klóros csirke« és a »hormonkezelt marha« félrevezető és az érzelmeket felkorbácsoló szavak. Az a céljuk, hogy a lehető legrosszabb fényben állítsák be az amerikai mezőgazdaságot. Itt az idő, hogy leszámoljunk a mítoszokkal, a protekcionista hazugságkampánnyal, amit egyesek folytatnak”

- írta az amerikai diplomata. Johnson szerint „totális hülyeség” bírálni egy olyan folyamatot, amit az EU-ban a gyümölcs mosására használnak, hogy megöljék a veszélyes baktériumokat. Az amerikai tárgyalási pozícióval kapcsolatban az is félelmeket keltett, hogy az Egyesült Államok felmondhatná a kereskedelmi szerződést, ha a britek Washingtonnak nem tetsző kereskedelmi alkut kötnének Kínával. Emiatt olyan félelmek merültek fel, hogy a brexit után a szigetországnak választania kellene a két kereskedelmi nagyhatalom között. Egyes kommentátorok ugyanakkor azt mondják, hogy mindez csak kiinduló tárgyalási pozíció Washington részéről, és a végső megállapodásban több lehet a kompromisszum.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu