Kitör a vámháború az USA és az EU között: 25%-os vámemelés jöhet október 18-án

agrarszektor.hu
Október 18-tól 25 százalékos vámot róhatnak ki egyes Európából érkező agrártermékekre, köztük a tejtermékekre és a disznóhúsra is az amerikaiak. Mindezt a repülőgépgyártást övező illegális támogatások - vagyis az Airbus - miatt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Megnyerte az Egyesült Államok a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) történetének legnagyobb választottbírósági vitáját Európával szemben az Airbusnak nyújtott illegális támogatások ügyében. Donald Trump büntetésképpen október 18-tól 25 százalékos vámemelést léptetne életbe egy sor agrártermékre, ezek jórészt Franciaországból, Németországból, Spanyolországból és az Egyesült Királyságból származnak. A vámok közvetve a teljes európai piacot érintenék, hiszen a ki nem vitt árumennyiségnek első körben az unión belül kell vevőt találnia, ami időleges túlkínálatot és áresést hozhat a közösség piacán. Ami a legjobban fájna az EU-nak, az a sajt és a disznóhús exportjának korlátozása.

Az USA azt kérte a WTO-tól, hogy október 14-én hagyja jóvá az EU-val szemben alkalmazni kívánt büntetővámokat. A szabályok szerint a WTO automatikusan megadja az engedélyt, Európának pedig nem szabad ellenintézkedésekkel válaszolni rá. A WTO-határozat közzétételét követően az európai kereskedelmi biztos, Cecilia Malmström kijelentette:

Továbbra is készek vagyunk arra, hogy találjunk egy fair megoldást. Ha azonban Amerika beváltja a fenyegetést, akkor nem marad más választásunk, mint hasonló lépéseket tenni."
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?