A magyar gazdáknak üzent Phil Hogan uniós agrárbiztos

agrarszektor.hu
Legyen egy felső korlát a közvetlen kifizetésekben, és az így felszabaduló forrásokat a kis és közepes méretű gazdaságok agrártámogatásainak kifizetésére fordítsuk - jelentette ki Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési uniós biztos videóüzenetében a siófoki Agrárszektor Konferencián. Az Európai Bizottság 2020 utáni időszakra szóló Közös Agrárpolitikájában (KAP) ugyanakkor arra is készülnek, hogy a krízisek idején gyorsabban tudjanak majd cselekedni, illetve beavatkozni. A bizottság javaslatai között továbbá az is szerepel, hogy létrehoznak egy 10 milliárd eurós innovációs kasszát.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A bizottság 2020 utáni időszakra szóló javaslatai azt célozzák, hogy a KAP egyszerűbbé és korszerűbbé váljon, valamint a források elosztása célzottabb és igazságosabb legyen - emelte ki üzenetében Phil Hogan. Fontosnak tartják továbbá, hogy fokozódjanak a klíma- és környezetvédelmi ambíciók, lépéseket tegyenek a vidéki térségek gazdasági növekedéséért és munkahelyeiért, illetve erőteljes hangsúly legyen a generációs megújításon is - tette hozzá.

A javaslat többek között azt is tartalmazza, hogy továbbra is maradjon prioritás a közvetlen kifizetésekben a kis és közepes méretű gazdaságok támogatása, valamint legyen egy felső korlát, és az így felszabaduló források a kis és közepes méretű gazdaságok körében kerüljenek kifizetésre. Ez ugyanis az agrártámogatások sokkal kiegyensúlyozottabb elosztásához járul hozzá. A bizottság javasolja ugyanakkor azt is, hogy legyen nagyobb a rugalmasság és a szubszidiaritás, ami több lehetőséget adhat a KAP-beavatkozások megtervezésére a szükségletekkel összhangban.

Az Európai Bizottság tervei között szerepel továbbá az is, hogy a Közös Agrárpolitikát felkészíti arra is, hogy válság időszakokban is tudjanak cselekedni, a javaslatuk ugyanis egy korszerű és egyszerűsített mezőgazdasági tartalék fejezetet is tartalmaz. A jövőben az innovációs ráfordítások, a magántárolási támogatás és a rendkívüli piaci intézkedések költségeit ebből az új mezőgazdasági tartalékból fogják majd kifizetni, és mindezt anélkül, hogy csökkenteni kellene a gazdáknak kifizetett közvetlen támogatások összegét. A bizottság javaslata ezen kivül egy 10 milliárd eurós élelmiszeripari, mezőgazdasági, vidékfejlesztési és biogazdálkodási kutatási és innovációs forrást is tartalmaz. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03