2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Hírek - Európai Unió

Azon dolgoznak, hogy minden könnyebb legyen

Jelentősen csökkenhet a jogszabályok száma, így egyszerűsödhet az uniós Közös Agrárpolitika (KAP). A változtatások az ellenőrzések rendszerét, a termeléshez kötött támogatásokat, a piaci intézkedéseket és a zöldítést érintik majd.
 
 

A tervezett szabályozási módosításoknak valódi egyszerűsítést, könnyítést kell jelenteniük mind a gazdáknak, mind az állami adminisztrációnak – jelentette ki Czerván György, az agrártárca államtitkára. Az unió mezőgazdasági és halászati tanácsának legutóbbi ülésén Phil Hogan agrárbiztos közölte, hogy a következő hónapokban újabb egyszerűsítési javaslatokat tesz majd, a vonatkozó uniós jogszabályok száma jelentősen csökkenhet.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


Az egyszerűsítések elsősorban az ellenőrzések rendszerét, a termeléshez kötött támogatásokat, a piaci intézkedéseket, valamint a zöldítést érintik majd. Czerván György szerint a gazdáknak a legtöbb nehézséget a zöldítésre vonatkozó új rendelkezések végrehajtása okozza. Sok esetben logikátlannak tűnik az uniós szabályozás, így például nehezen indokolható, hogy ugyanazon vegetáció miért éppen 20 méter szélességig tekinthető ökológiai jelentőségűnek, és afelett miért nem. Ezen kívül számos más esetben is igény lenne a szabályok egyszerűsítésére, nemcsak a közvetlen kifizetések, hanem az egységes közös piacszervezés és a vidékfejlesztés esetében is.

Újabb intézkedések jöhetnek a húspiacon
A tej- és a sertéságazatban a piaci zavarok enyhítésére nemrégiben elfogadott, 500 millió euró összértékű uniós csomag csak később fejti ki pozitív hatását – vélte Phil Hogan. A sertés magántárolási támogatás javaslatát a Bizottság december 2-án szavazásra bocsátja. Magyarországgal együtt számos tagállam támogatta Belgium kérését, hogy az Európai Bizottság aktív intézkedésekkel segítse azon sertéstermékek oroszországi exportjának újraindulását, amelyek importját kizárólag állategészségügyi okokból függesztette fel az orosz fél. A bizottság ígéretet tett arra, hogy mind technikai, mind politikai szinten igyekszik megoldást találni a problémára, és ebből a célból magas szintű kapcsolatfelvételt tervez az orosz féllel.

 

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu