2021. január 18. hétfő Piroska

Hírek - Európai Unió

Besokalltak a németek - Hatalmas kampány a rákkeltő szer ellen

Kitiltanák az unióból az úgynevezett glifozát tartalmú növényvédő szereket a német tartományok fogyasztóvédelmi miniszterei. Az ilyen termékeket elővigyázatosságból vonnák ki, miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi tanulmánya a glifozátot rákkeltőnek minősítette. Egyes német hivatalos kockázatelemzések szerint viszont a WHO vizsgálata nem megalapozott.
 
 

Rákkeltőnek tartott hatása miatt megtiltanák Németországban a glifozát tartalmú növényvédő szerek használatát a német tartományok fogyasztóvédelmi miniszterei - írja az euractiv.com. Korábban a WHO tanulmánya állapította meg, hogy a glifozátok rákkeltők lehetnek. A tartományi miniszterek erre hivatkozva nem csak Németországból, hanem az egész unióból kitiltanák az ilyen növényvédő szereket.

Úgy vélik, hogy a tiltás nélkül a világ leggyakrabban használt növényvédő hatóanyagának tartott glifozátok piaci előretörése tovább nőhet. Főleg akkor, ha a genetikailag módosított növények (GMO) termesztését tovább növelnék egyes tagországokban. A GMO-k egy része ugyanis ellenálló a glifozátokkal szemben, míg a gyomnövények nagy része nem, így a génmódosított növények esetleges térhódításával nőhet a kereslet e hatóanyag iránt is.
  
Brüsszel 2015 végéig engedélyezte a glifozát hatóanyag uniós felhasználását, ezért idén felül kell vizsgálnia a helyzetet. Ez is alapot adhat annak, hogy most erősödik a glifozát ellenes lobbi.

Elemzők szerint Németország befolyása óriási lehet a kérdésben, de az illetékes német szövetségi kockázatelemző intézet eddig nem minősítette veszélyesnek, illetve rákkeltőnek a hatóanyagot. A szervezet úgy foglalt állást, hogy egyelőre nem indokolt a glifozátok betiltása, mivel a rákkeltő hatásra utaló WHO tanulmány nem megalapozott.

A Monsanto is támadja a WHO megállapításait
A WHO rákkutatási ügynöksége a közelmúltban döntött arról, hogy a glifozát tartalmú gyomirtó szereket a rákkeltő anyagok és termékek közé sorolja. A szervezet álláspontját hevesen támadta a világ egyik legismertebb mezőgazdasági cégének tartott amerikai Monsanto is, mert a vállalat szerint az átminősítés nem alapul tudományos adatokon.

Ennek ellenére német zöld párti képviselők – a fogyasztóvédelmi miniszterekkel egyetértésben – szintén óvatosságra intenek a glifozátok felhasználásával kapcsolatban. Már tüntetéseket is szerveztek Németországban és eddig mintegy 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze a szer azonnali betiltásáért.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu