2020. október 24. szombat Salamon

Hírek - Európai Unió

Brutális mértékben terjed a feketemunka a magyar farmokon

Kiugró mértékben, csaknem duplájára növekedett a feketén foglalkoztatottak aránya a magyar mezőgazdaságban. Nemzetközi felmérések szerint az uniós agrárszektorban is nagyon rossz a helyzet.
 
 

Az ellenőrzéseken fennakadt, összes feketén foglalkoztatott hazai munkavállaló 9 százalékát alkalmazták a mezőgazdaságban – derült ki a szeptember 30-ig lebonyolított idei munkaügyi ellenőrzéseken. A 859 fős feltárt arány csaknem duplája az elmúlt év hasonló időszakában mért, ellenőrzésekkel felderített 5 százalékos - 452 főt jelentő – feketefoglalkoztatási mértéknek.

A munkaügyi ellenőrzéssel érintett agrár-munkavállalókhoz viszonyítva is kimagasló a mezőgazdaság idei negatív feketefoglalkoztatási tendenciája – állapították meg a vizsgálatok. A tavalyi első három negyedévben ugyanis 19 százalékos, míg idén szeptember végéig 29 százalékos volt ez az arány.

Hasonlóan rossz a helyzet az Európai Unióban is, ahol egyes mezőgazdasági üzemekben a munkavállalók akár 60 százalékát is illegálisan foglalkoztatják. Felmérések szerint a tagországok közül Portugáliában és Romániában a legdurvább a helyzet.

Szakértők szerint ma a piaci szereplők sok esetben kétségbeesetten törekednek költségeik csökkentésére, és ez eleve alacsony munkabérekhez és rossz életkörülményekhez vezet. A verseny sok gazdaságot arra kényszerít, hogy alacsony képzettségű munkaerőt alkalmazzanak nem legális, nehéz munkakörülmények között.

A munkahelyi kizsákmányolás, a be nem jelentett munkahelyek és az illegális foglalkoztatás mind olyan témák, amelyekre az eddigieknél jobban fel kellene hívni a figyelmet - hangoztatják uniós szakértők. A problémákat könnyen elfedhetik a jó gazdasági eredmények és a piaci sikerek, ezért egyre többen sürgetik, hogy az Európai Parlament alkosson jogszabályokat a helyzet kezelésére.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu