2019. július 24. szerda Kinga, Kincső

Hírek - Európai Unió

Brutális mértékben terjed a feketemunka a magyar farmokon

Kiugró mértékben, csaknem duplájára növekedett a feketén foglalkoztatottak aránya a magyar mezőgazdaságban. Nemzetközi felmérések szerint az uniós agrárszektorban is nagyon rossz a helyzet.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az ellenőrzéseken fennakadt, összes feketén foglalkoztatott hazai munkavállaló 9 százalékát alkalmazták a mezőgazdaságban – derült ki a szeptember 30-ig lebonyolított idei munkaügyi ellenőrzéseken. A 859 fős feltárt arány csaknem duplája az elmúlt év hasonló időszakában mért, ellenőrzésekkel felderített 5 százalékos - 452 főt jelentő – feketefoglalkoztatási mértéknek.

A munkaügyi ellenőrzéssel érintett agrár-munkavállalókhoz viszonyítva is kimagasló a mezőgazdaság idei negatív feketefoglalkoztatási tendenciája – állapították meg a vizsgálatok. A tavalyi első három negyedévben ugyanis 19 százalékos, míg idén szeptember végéig 29 százalékos volt ez az arány.

Hasonlóan rossz a helyzet az Európai Unióban is, ahol egyes mezőgazdasági üzemekben a munkavállalók akár 60 százalékát is illegálisan foglalkoztatják. Felmérések szerint a tagországok közül Portugáliában és Romániában a legdurvább a helyzet.

Szakértők szerint ma a piaci szereplők sok esetben kétségbeesetten törekednek költségeik csökkentésére, és ez eleve alacsony munkabérekhez és rossz életkörülményekhez vezet. A verseny sok gazdaságot arra kényszerít, hogy alacsony képzettségű munkaerőt alkalmazzanak nem legális, nehéz munkakörülmények között.

A munkahelyi kizsákmányolás, a be nem jelentett munkahelyek és az illegális foglalkoztatás mind olyan témák, amelyekre az eddigieknél jobban fel kellene hívni a figyelmet - hangoztatják uniós szakértők. A problémákat könnyen elfedhetik a jó gazdasági eredmények és a piaci sikerek, ezért egyre többen sürgetik, hogy az Európai Parlament alkosson jogszabályokat a helyzet kezelésére.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu