2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Hírek - Európai Unió

Elég a dumából!- A holland gazdák megint tüntettek

"Elég a dumából!" mottó alatt szerdán és tegnap Hollandia számos pontján ismét utcára vonultak a termelők. Utoljára október közepén ragadtatták el magukat, amikor kizárólag rajtuk akarta számon kérni a kormányzat a talajok és vizek nitrátosodását, miközben az építőipar és a közlekedés is ludas benne. A megoldásra tett javaslatok egyike sem tetszik a gazdáknak.
 
 

Legutóbb október közepén szakadt el a cérna a holland termelőknél, ekkor 2200 traktor érkezett Hágába. Ekkor az váltotta ki a tiltakozást, hogy szeptemberben a nitrogén-kibocsátás csökkentése érdekében az állatállomány megfelezését javasolta a kormányzat. Ezt követte a megmozdulás, mire válaszul a közlekedési tempó csökkentését javasolta az ország vezetése. Ez az elképzelés sem aratott sikert. Újabb javaslatként az állati takarmányok fehérjetartalmának csökkentését írták volna elő, ami viszont a hizlalás tempóját lassította volna lényegesen. Szóba került a széndioxid-kvótához hasonlóan egy nitrogénkvóta bevezetése is.

A gazdák az egészből azt érzik, hogy számukra mindenképpen rosszabb világ jön, a legbosszantóbb azonban a politikai vezetés tehetetlensége.

A megmozdulás előtt a gazdák képviselői még egy kísérletet tettek a miniszterelnökkel, Mark Rutteval és a szakminiszterrel, Carola Schoutennel való egyeztetésre. "Eleget beszéltünk, most már a tettek következnek!“ - nyilatkozták ezt követően a szervezők a topagrar.com értesülése szerint. A holland gazdák ezután a közintézményeket vették célkeresztbe, az adóhivatal és a bíróság sem volt kivétel. Több száz traktorral pedig Hágába, Hollandia politikai központjába vették az irányt, ám az itteni tüntetést nem jelentették be előre, így a rendőrség a város határánál feltartóztatta a konvojt. A médiának nyilatkozó gazdák azt mondták: hirtelen jött ötletből kanyarodtak Hága felé.

A német gazdák mögött álló "Land schafft Verbindung" (A föld összeköt) csoport szolidaritásból tüntetőket exportált Hollandiába is, ezen kívül hazai terepen is flashmobokkal, azaz spontán tömegrendezvényekkel egészítette ki a megmozdulást. A német gazdák rendőrkísérettel, fegyelmezett sorokban érkeztek Hollandiába, ennek során komoly dugókat okoztak a 402-es és 403-as közutakon, illletve az A30-as autópályán. A Hannover és Amszterdam között futó autópályát sikerült teljesen blokkolniuk.

Tegnap a holland termelők ismét kivonultak, az euronews szerint 80 munkagéppel vonultak fel az A9-es úton, mielőtt a rendőrségi blokád megállásra kényszerítette a járműveket.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu