2020. június 7. vasárnap Róbert

Hírek - Európai Unió

Innováció a gazdáknak

A bemutatóüzemi programtól a gazdálkodók számának gyarapodását várják.
 
 

Kétmilliárd forint támogatási keretösszeg áll rendelkezésre augusztustól a mezőgazdasági termelőknek és az erőgazdálkodóknak tartandó bemutatóüzemi program megvalósítására - közölte a vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

V. Németh Zsolt elmondta: a program során a gazdálkodók térítésmentesen vehetnek részt az innovatív technológiákat és módszereket bemutató helyi tájékoztató és konzultációs rendezvényeken. Az egy főre jutó támogatási összeg 25 ezer forint. Egy programon legfeljebb 25 gazdálkodó vehet részt. A bemutatóüzemek a programhoz kapcsolódó kiadásaik 100 százalékát elszámolhatják. Egy bemutatóüzem részére legfeljebb 15 millió forint támogatás nyújtható.

Az államtitkár kitért rá: a bemutatóüzemi cím elnyerésére azok az innovatív technológiákat használó gazdaságok pályázhatnak, amelyeknek az üzemmérete eléri legalább a 4 európai méretegységet - 1 méretegység például egy szarvasmarhának felel meg -, vagy legalább 20 hektár erdőt művelnek, illetve 2 hektár erdészeti szaporítóanyagot termelnek.

A pályázók lehetnek őstermelők, családi gazdaságok, egyéni vállalkozók, társas vállalkozások, termelői csoportok, szövetkezetek. Az ismeretátadási programok témája lehet egyebek között növénytermesztés, kertészet, állattenyésztés, élelmiszer-előállítás, illetve vadgazdálkodás, de akár lovas turizmus is.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigazgatója elmondta, hogy az unió továbbra is kiemelt figyelmet fordít a szaktanácsadási tevékenység, az ismeretátadás, a szakmai ismeretek gyarapításának támogatására. Ismertette: a Darányi Ignác Terv keretéven eddig 18 ezer gazdálkodó vette igénybe a szaktanácsadási szolgáltatást. Ennek a tevékenységnek támogatására 6,084 milliárd forint áll rendelkezésre. Az összeg 60 százalékát kötötték le eddig.


A főigazgató tájékoztatása szerint a humántőke fejlesztését és a tudásátadást szolgáló programban további 41 500 gazdálkodó vett részt, több mint 5 milliárd forint támogatási forrás felhasználásával. A bemutatóüzemi program megvalósításától a szaktanácsadást igénybevevő gazdálkodók számának gyarapodását várják - tette hozzá.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu