Itt a bizonyíték, hogy a nők kiszorulnak az agrárbizniszből

agrarszektor.hu
Mindössze 27 százalékot tesz ki Magyarországon a mezőgazdaságban dolgozó nők aránya nemzetközi felmérések szerint, és ezzel a lista végén kullogunk az európai országok között. A legkevesebb nő az ír agráriumban dolgozik, a legtöbb pedig Ausztriában.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A mezőgazdaságban dolgozók csupán 27 százaléka nő Magyarországon, ami azt jelenti, hogy az ország az európai lista utolsó harmadában foglal helyet Luxemburg és az Egyesült Királyság szomszédságában - derül ki egy 2016-ban végzett Eurostat-felmérésből. A 28 Európai Uniós tagállamban a mezőgazdasági munkaerő 35,1 százalékát teszik ki a nők. Az adatok alapján jól látszik, hogy ez az arány jóval kisebb, mint a teljes munkaképes népesség aránya, amely 45,9 százalék volt. 

Írországban a legrosszabb a helyzet, ahol a mezőgazdasági munkaerő mindössze 11,6 százaléka nő. Írországban a mai napig jelentős a nemi egyenlőtlenség a mezőgazdaságban, ugyanis a farmtulajdonosok 90 százaléka férfi. Írország mellett Dánia szerepelt a legrosszabbul, ahol 19,9 százalék volt a női munkaerő aránya.

Csak öt tagállamban volt 40 százalék feletti a mezőgazdaságban foglalkoztatott nők aránya az összmunkaerőhöz képest. Ausztriában 44,5 százalék, Romániában 43,1 százalék, Lengyelországban, Görögországban és Szlovéniában pedig egységesen 41,1 százalék a női munkaerő aránya a mezőgazdaságban.

Európában csupán a gazdaságok 3,8 százalékát jegyezték be közös férfi és női tulajdonossal. Kizárólag női tulajdonosa pedig mindössze a farmok 13 százalékának van.

A legutóbbi kutatásokból az is kiderül, hogy a mezőgazdaságban a 35 év alatti nők foglalkoztatása magasabb, mint a hasonló korú férfiaké. A mezőgazdasági háztartásokon belül a nők jelentős piaci bevételt generálnak, és gyakran a háztartásokon belül a legfontosabb kenyérkeresőnek minősülnek - derül ki a megállapításokból.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43