2021. április 22. csütörtök Csilla, Noémi

Hírek - Európai Unió

Jakab: nem leszünk másodrendű állampolgárok

Meg kell maradnia a jelenlegi magyar támogatási aránynak a 2020 utáni uniós Közös Agrárpolitikában (KAP). A bálványosi szabadegyetem agrárfórumának megállapításai szerint az Európai Bizottság támogatáscsökkentő javaslata elfogadhatatlan.
 
 

Az uniós tagság és az ebből fakadó közös agrárpolitikabeli részvétel előnyt jelent, mert a fejlődést generálta, de nem kívánunk másodrendű állampolgárok lenni – fogalmazott a Nemzeti Agrárkamara (NAK) közleménye szerint Jakab István, az Országgyűlés alelnöke a XXIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor tusnádfürdői agrárfórumán. Szerinte az előnyökért komoly árat fizettünk, így mindenképpen fontosnak tartjuk, hogy megmaradjon a támogatási arányunk. A büdzsé csökkentésével és az adminisztráció jelentős növelésével azonban nem lehet a Közös Agrárpolitikát működtetni – tette hozzá Jakab István, aki a Magyar Gazdakörök és Gazdakörök Szövetségének elnöke is.

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége elnöke szerint a KAP tervezete mindenki számára elfogadhatatlan, mivel túlzó elvárások mellett kisebb forrásokat kíván biztosítani. Éder Tamás, a NAK alelnöke pedig a KAP-pal kapcsolatban a stabilitást emelte ki meghatározó igényként.

Az Európa Unió agrárminiszterei azért lobbiznak, hogy emelkedjen az agrárium számára biztosított összeg – mondta Kis Miklós Zsolt, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési államtitkára. Magyarország korábban már többször jelezte, hogy hajlandó lenne növelni befizetéseit, de cserébe több forrást is kér.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu