2020. október 30. péntek Alfonz

Hírek - Európai Unió

Koronavírus: további válságintézkedések bevezetését kérik az uniós agrárminiszterek

A jelenlegi válsághelyzetben minden eddiginél jobban igazolódik a mezőgazdaság és az arra épülő élelmiszeripar stratégiai jelentősége. Példa nélküli módon egyhangúlag támogatták az uniós agrárminiszterek azt a közös nyilatkozatot, amelyben további rendkívüli válságintézkedések bevezetését kérik az Európai Bizottságtól a koronavírus-járvány mezőgazdaságra gyakorolt negatív hatásainak enyhítésére.
 
 

Az április 16-án elfogadott közös agrárminiszteri nyilatkozat – amelyet megküldtek Janusz Wojciechowsky mezőgazdaságért felelős uniós biztosnak - további rendkívüli válságintézkedések bevezetését szorgalmazza az Európai Bizottságnál annak érdekében, hogy az európai gazdák és az élelmiszeripari vállalatok egy elhúzódó válság esetén is el tudják látni elsődleges feladatukat, az emberek biztonságos és egészséges élelmiszerrel történő ellátását, tudhattuk meg az Agrárminisztérium közleményéből.

Az Agrárminisztérium a járvány kitörése óta azon az állásponton van, hogy uniós szinten két dologra van szükség a koronavírus okozta válsághelyzet kezeléséhez: egyrészt meg kell könnyíteni és rugalmasabbá kell tenni az uniós agrártámogatások kifizetését, másrészt további új uniós források bevonásával kell segíteni a gazdálkodókat annak érdekében, hogy ebben a rendkívüli helyzetben is biztosítani tudják az élelmiszerellátást. Ezeket az alapvetéseket sikerült tükröztetni a most elfogadott nyilatkozatban.

A dokumentum ugyanis szorgalmazza, hogy az Európai Bizottság haladéktalanul tegyen javaslatot további piaci intézkedések, elsősorban a magántárolási támogatás bevezetésére a válság által leginkább érintett mezőgazdasági ágazatok megsegítésére. Emellett kitér arra is, hogy az Európai Bizottságnak meg kellene fontolnia rendkívüli piactámogatási intézkedések bevezetését, amelyre a Közös Agrárpolitika szabályrendszere válság esetén felhatalmazást ad.

Szintén egyetértettek a tagállamok abban, hogy az agrártámogatások kifizetésének megkönnyítésére eddig meghozott bizottsági intézkedések üdvözlendőek, ám semmiképpen sem elegendők egy ilyen speciális helyzet megfelelő kezelésére. Ennek fényében további könnyítésekre tettek javaslatot a támogatások odaítéléséhez szükséges helyszíni ellenőrzések, valamint a vidékfejlesztés keretében megvalósuló beruházási támogatások esetében.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu