2022. július 3. vasárnap Kornél, Soma

Hírek - Európai Unió

Működik a szövetkezés - Interjú Sáfárik Szabolcs fiatal gazdával

Az Agrárszektor.hu új interjúsorozatában -melyben fiatal gazdálkodók mesélnek gazdaságukról- második beszélgető partnerünk Sáfárik Szabolcs. Próbálkozott a víz- és gázvezeték-szereléssel és a kereskedelemmel is, végül mégis a földeken kötött ki. A harminc éves baranyai termelő szántóföldi növénytermesztéssel és mezőgazdasági bérmunkával foglalkozik, emellett néhány hektár szőlője is van, és azt tervezi, a közeljövőben az állattenyésztésbe is belevág.
 
 


Agrárszektor.hu: Jól tudom, hogy elnyerte a fiatal gazdáknak nyújtható támogatást? Mire fordította a kapott összeget?


Sáfárik Szabolcs: 10,2 hektár termőföldet sikerült vásárolnom a pénzből, aminek a tíz százalékát még visszatartják. Most úgy néz ki, hogy olyan 40-47 hektárral bővül a területünk bérleményben, így el is érem azt az üzemméretet, amit vállaltam a pályázatban. Így, ha legközelebb kiírják a kifizetést, talán megkapom a maradék tíz százalékot.

Asz.: Ez volt az egyetlen pályázat, amivel próbálkozott?

S.Sz.: Az agrár-környezetgazdálkodási programba bevittem a vásárolt területet, ezen kívül más nem volt, eddig mindent saját erőből finanszíroztunk. Persze segítséget jelentene a pénz, de a fiatal gazda támogatásnál is azt tapasztaltam, hogy nagyon sok az utánajárás, körülményes volt az ügyintézés, csak elgáncsolták az embert. Elég sok fejfájást okozott az is, mire a vállalkozói igazolványt ki tudtam váltani.

Azs.: Mit termel? Mivel foglalkozik?

S.Sz.: Szántóföldön búzát, árpát, szóját, repcét, kukoricát termelek, összesen ötven hektáron. Emellett van még három hektár szőlő is, oportó, olaszrizling, cabernet sauvignon. Egy részéből bor készül, de nem palackozunk, kannában adjuk el, a szőlő másik részét pedig fürtben értékesítjük. A szőlő a villányi borvidéken van, Nagytótfalun. A szántó is itt, illetve Siklóson és Nagyharsányban található.

Asz.: Végeztek már az aratással?

S.Sz.: Igen, végeztünk. Annak ellenére, hogy milyen kiszámíthatatlan volt az időjárás, sok gabona termett, búzából 5,4 tonna volt a hozam, egy gyengébb területen 4,2 tonna. A minőség is elég jó. Most szántunk, elkezdtük a repce alá készíteni a talajt.

Asz.: Milyen a piac, el tudta adni a termést?

S.Sz.: Igen, termeltetési szerződéseket szoktam kötni, illetve beléptem a Siklósi Gabonaszövetkezetbe, ami több gazda összefogásával valósult meg. Közösen szerezzük be az input anyagokat és így a piacra is nagyobb mennyiséget tudunk eladni.

Asz.: Kevesen fognak bele manapság a szövetkezésbe, a régi berögződések miatt tartanak ettől. Önöknél bevált az együttműködés?

S.Sz.: Nálunk ez elég jól működik, évről évre elég sok fejlesztést hajtunk végre. Körülbelül négy éve építettünk egy hatezer tonnás síktárolót, tavaly pedig elkészült hozzá a terménytisztító- és szárító berendezés. Így, hogy van tárolónk, tisztítónk, nem vagyunk kiszolgáltatva senkinek. Én meg vagyok elégedve a szövetkezettel, az egyetlen baj vele, hogy kicsit messze van, de ez legyen a legkevesebb.

Asz.: Ezek szerint nem jellemző a környéken a széthúzás?

S.Sz.: Nem, vannak gazda barátaim, idősebbek is, besegítünk egymásnak. Csak a földszerzés az, ami elég nehezen működik errefelé, mert két nagyobb cégnek is vannak itt területei, Bólyból és Somberekről is járnak ide művelni. Sok az állami föld a környéken, ezeket az előző években a Bóly Rt. művelte. Tavaly kiírták ezekre a földekre a pályázatot, amit megint ők nyertek meg. Mi, helyi gazdálkodók nehezen tudunk érvényesülni. Sok falusi ember is a messziről jöttet támogatja, azt hiszi, akinek nagyobb gazdasága van, az nagyobb biztonságot is nyújt.

Asz.: Mit gondol, van esély arra, hogy javul a helyzet? Hogyan lehetne változtatni?

S.Sz.: Most módosítják a földtörvényt, az talán segítség lesz. A helyben lakókat kellene támogatni, főleg a fiatalokat, mert hiába akarnak generációváltást, így nagyon nem fog összejönni. Fel kellene bontani a meglévő szerződéseket és inkább a helyi gazdáknak kedvezni. Jól jönne a nagyobb géptámogatás is a fiataloknak. Amikor megnyertem a fiatal gazda pályázatot, azt mondták, hogy plusz tíz százalék támogatásra vagyok jogosult, ha gépet vásárolok. Mire megkaptam az értesítést arról, hogy nyertem, már lezárták a géptámogatást, így ez elveszett. Sokszor úgy tűnik, nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.

Asz.: A borászokról többször érkezik olyan hír, hogy összefognak, szervezeteket alapítanak. Több a kezdeményezés is, lehetett hallani a Borászok tizenkét pontjáról, indult Bormarketing Program, ott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa… Abban az ágazatban sem jobb a helyzet?

S.Sz.: A borászatot nem ismerem olyan közelről. Itt a közelben a villányiak most elég nagyot fejlődtek, hatalmas beruházásokat vittek véghez, de nagyon beszűkült a kör az értékesítés terén. Mindig ők vásárolták fel a szőlőnk egy részét, de most már jó időben kiküldték a körlevelet: visszaesett az értékesítésük, nem fognak tudni szőlőt vásárolni. Pinceszövetkezet nincs is erre felénk, azt kellett volna létrehozni, de már késő, most már nem olyan egyszerű betörni a piacra.

Asz.: A sok nehézség ellenére miért döntött úgy, hogy a mezőgazdaságot választja?

S.Sz.: A szüleim már régóta gazdálkodnak. Gyümölcsösük van, szilvát, meggyet, kajszit termelnek. Tulajdonképpen a szőlészettel is ők foglalkoznak, én inkább a szántóföldön tevékenykedek. Víz- és gázvezeték-szerelő a szakmám, dolgoztam ebben is, a kereskedelemben is, de a mezőgazdaság jobban tetszett, így végül itt kötöttem ki. 2006-ban arany- és ezüstkalászos gazda képesítést szereztem, eleinte őstermelőként dolgoztam, de miután elnyertem a fiatal gazda támogatást, mezőgazdasági vállalkozó lettem.

Asz.: Említette, hogy sok problémája akadt a támogatásokkal. Nem is tervezi, hogy a közeljövőben pályázni fog?

S.Sz.: Ha lesz valami géptámogatás, abban azért szeretnék részt venni, mert ha növelem a területem, a gépparkot is növelném. Idővel szeretnék majd egy-két embert alkalmazni is a faluból. A közeljövőben pedig belevágnék a húsmarha-tartásba, mert a növénytermesztés és az állattenyésztés jól kiegészítik egymást. Vannak olyan évek, amikor bőrben jobban lehetne értékesíteni, és a tápanyag-utánpótláshoz is lenne így trágyám. Egyelőre a helyhiány miatt nem kezdtem bele az állattartásba, de ez most talán megváltozik.

Névjegy

A fiatal gazdáknak nyújtható támogatást is elnyert Sáfárik Szabolcs 1980-ban született. Szántóföldi növénytermesztéssel és mezőgazdasági bérmunkával foglalkozik, Nagytótfalun, Siklóson és Nagyharsányban van ötven hektárnyi földje, mellé három hektár szőlő a villányi borvidéken. Pécsett, az 508-as számú Ipari Szakmunkásképző és Szakközépiskolában tanult víz- és gázvezeték-szerelőnek, a szakmáján kívül a kereskedelemben is dolgozott, de végül – családi példára – mégis a földeken kötött ki. 2006-ban Szentlőrincen szerzett ezüst- és aranykalászos gazda képesítést, mezőgazdasági vállalkozóként végzi munkáját. Nőtlen.

Adatok:

Név: Sáfárik Szabolcs
Születési év: 1980
Iskolák:
508-as számú Ipari Szakmunkásképző és Szakközépiskola, Pécs, 1998.
Ezüstkalászos és aranykalászos gazda képesítés, 2006.
Ágazat: szántóföldi növénytermesztés, mezőgazdasági bérmunka, szőlészet
Gazdaság területe: 50 ha szántóföld, 3 ha szőlő
Alkalmazottak száma: -
Éves árbevétel: ~ nettó 5,5 millió forint
Elnyert támogatások: agrár-környezetgazdálkodási támogatás, fiatal gazda támogatás
Családi állapot: nőtlen

Elérhetőségek:
Lakcím: 7800 Siklós, Zrínyi u. 9.
Telefonszám: 06302471501
E-mail: szabolcs005@gmail.com


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben