2021. március 5. péntek Adorján, Adrián

Hírek - Európai Unió

Nagyhatalom az unió a nemzetközi agrárbizniszben

Újabb növekedéssel 137,9 milliárd eurót ért el az Európai Unió agrárexportja 2017-ben. A kivitel szinte minden relációban bővült. Egyes termékeknél – így például a búzánál és a sertéshúsnál – ugyanakkor exportcsökkenés következett be.
 
 

Összesen 5,1 százalékkal nőtt az uniós agrárexport tavaly a 2016-os adatokhoz képest, és 137,9 milliárd eurós összértéket ért el – közölte az Európai Bizottság. A statisztikák szerint az Amerikai Egyesült Államokba exportált uniós termékek 6 százalékkal (1,22 milliárd euróval), míg az Oroszországba eladott termékeké az embargó ellenére is 15 százalékkal (892 millió euróval) nőtt. Az ázsiai piacokon – így például Japánban és Kínában - szintén exportnövekedést regisztráltak. Bővült az uniós agrárkivitel Törökország és Svájc irányában is, de figyelemre méltónak tartják a Fülöp-szigetekkel, Ukrajnával és Ausztráliával kötött exportügyleteket is.

A 2017-es eladásoknál a legjobban a borok, az állateledelek, a szeszes italok és a likőrök szerepeltek 12, 17 és 5 százalékos exportnövekedéssel. Néhány termék eladása ugyanakkor csökkent: búza exportja 27,5 százalékkal, az egyéb gabonaféléké 13,5 százalékkal, míg a disznóhúsé 2,8 százalékkal  esett vissza. Az EU-ból származó borok legfőbb felvevőpiaca az Amerikai Egyesült Államok, melyet Kína, Svájc, Kanada, Japán és Hong Kong követ. A kereslet legdinamikusabb növekedése Oroszországban és Kanadában tapasztalható.

A harmadik országokból származó agrártermékek importja szintén növekedett, de nem haladta meg az export értékét. Így az agrártermékek kereskedelmi mérlege 20,5 millió eurónyi exporttöbbletet mutatott 2017-ben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu