Nagyhatalom az unió a nemzetközi agrárbizniszben

agrarszektor.hu
Újabb növekedéssel 137,9 milliárd eurót ért el az Európai Unió agrárexportja 2017-ben. A kivitel szinte minden relációban bővült. Egyes termékeknél - így például a búzánál és a sertéshúsnál - ugyanakkor exportcsökkenés következett be.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Összesen 5,1 százalékkal nőtt az uniós agrárexport tavaly a 2016-os adatokhoz képest, és 137,9 milliárd eurós összértéket ért el - közölte az Európai Bizottság. A statisztikák szerint az Amerikai Egyesült Államokba exportált uniós termékek 6 százalékkal (1,22 milliárd euróval), míg az Oroszországba eladott termékeké az embargó ellenére is 15 százalékkal (892 millió euróval) nőtt. Az ázsiai piacokon - így például Japánban és Kínában - szintén exportnövekedést regisztráltak. Bővült az uniós agrárkivitel Törökország és Svájc irányában is, de figyelemre méltónak tartják a Fülöp-szigetekkel, Ukrajnával és Ausztráliával kötött exportügyleteket is.

A 2017-es eladásoknál a legjobban a borok, az állateledelek, a szeszes italok és a likőrök szerepeltek 12, 17 és 5 százalékos exportnövekedéssel. Néhány termék eladása ugyanakkor csökkent: búza exportja 27,5 százalékkal, az egyéb gabonaféléké 13,5 százalékkal, míg a disznóhúsé 2,8 százalékkal  esett vissza. Az EU-ból származó borok legfőbb felvevőpiaca az Amerikai Egyesült Államok, melyet Kína, Svájc, Kanada, Japán és Hong Kong követ. A kereslet legdinamikusabb növekedése Oroszországban és Kanadában tapasztalható.

A harmadik országokból származó agrártermékek importja szintén növekedett, de nem haladta meg az export értékét. Így az agrártermékek kereskedelmi mérlege 20,5 millió eurónyi exporttöbbletet mutatott 2017-ben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?