2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Hírek - Európai Unió

Nekimennek Brüsszelnek, hogy agrárpénzeket ne kaphassanak migránsok

Mindent meg kell tenni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint azért, hogy Brüsszel ne csoportosítson át agrárforrásokat a migránsválság kezelésére. A köztestület nemzetközi fórumokon is fel kíván lépni az ügyben.
 
 

Fel kíván lépni a NAK azért, hogy meg lehessen akadályozni a gazdák forrásainak megnyirbálását – jelentette ki az MTI szerint egy tájékoztatón Győrffy Balázs, a szervezet elnöke. Szerinte el kell érni, hogy Brüsszel ne csoportosítson át uniós agrárforrásokat a migránsválság kezelésére.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, most szivárgott ki az a közleménytervezet, amelyben az Európai Bizottság (EB) a 2020 utáni KAP legfontosabb paramétereit rögzíti. Ebben az EB külön fejezetet szán a migránskérdésnek, és kifejti, hogy a mezőgazdasági idénymunkák uniós támogatásaiból, illetve a vidékfejlesztési kasszából forrásokat kellene biztosítani a migránsválság megoldására. Az EB november 29-én véglegesíti és önti hivatalos formába a közleménytervezetet.

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a brüsszeli elképzelésekre a parlamentben úgy reagált, hogy a bizottság „az idénymunka mögé bújva próbálná előmozdítani a bevándorlók letelepedését”. Egyúttal leszögezte, hogy a kormány álláspontja szerint az uniós agrárpénzeket továbbra is a gazdáknak kell megkapniuk.

A NAK nemzetközi fórumokon is tenni kíván azért, hogy az uniós KAP-források a jövőben is a gazdákhoz jussanak el – ismertette a köztestület álláspontját Győrffy Balázs. A kamara az uniós gazdaszervezetek, a Copa-Cogeca tagjaként is ki akar állni az uniós agrártámogatásokért – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu