2021. április 22. csütörtök Csilla, Noémi

Hírek - Európai Unió

Nem tágít Brüsszel: migránsoknak adnák a gazdák támogatásait

Az agrártámogatások csökkentésével és új bevételi források megteremtésével lehetne fedezetet találni a menekültválság és a közös védelempolitika költségeire az Európai Unióban - jelentette ki Günther Oettinger, az Európai Bizottság (EB) költségvetési ügyekért és emberi erőforrásokért felelős biztosa. Magyarország ellenzi, hogy a Közös Agrárpolitika támogatásaiból bármilyen más célra forrásokat vonjanak el.
 
 

Az uniós költségvetés csaknem 40 százalékát kitevő közös mezőgazdasági politikában - az agrártámogatások területén - tárgyalni kell az "irányváltásról" és egyes programok forrásainak csökkentéséről - mondta Günther Oettinger a Handelsblatt című üzleti lapnak. Szerinte a külső határok védelme, a menekültek regisztrációja és integrációja, és egy hatékony menekültügyi rendszer felépítése "nem oldható meg ingyenesen", és az EU a közös védelemre és a terror elleni küzdelemre is több pénzt akar fordítani, ezért pénzügyi forrásokra van szükség.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


Ezek a feladatok éves szinten 10 milliárd eurónál kisebb összeget igényelnek, amelyet részben más területeken elért megtakarításokkal lehet előteremteni, de "talán" újabb bevételi forrásokat is létre kell hozni. A megtakarítások között említette a biztos az uniós mezőgazdasági támogatások csökkentését is.

Mint ismert, Magyarország mereven elzárkózik attól, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásait a menekültválság kezelésére vagy más célokra csoportosítsák át. A magyar álláspont szerint a KAP forrásait meg kell őrizni a gazdálkodók számára a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban és 2020 után is.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu