2020. július 3. péntek Kornél, Soma

Hírek - Európai Unió

Phil Hogan: egy méret nem lehet jó mindenkire

Nem végleges az a tárgyalási nyitópozíció, amely a 2020 utáni uniós Közös Agrárpolitika (KAP) támogatásainak 5 százalékos csökkentésére irányul, és a forrásnövelésnek több megoldása is lehet – jelentette ki Budapesten Phil Hogan EU-s agrárbiztos. Nagy István agrárminiszter szerint Magyarország elfogadhatatlannak tartja, hogy az új KAP támogatási keretei szűküljenek.
 
 

El kell felejteni azt a megközelítést, hogy „egy méret mindenkire jó” – érzékeltette a 2020 utáni új KAP-ra vonatkozó bizottsági reformterveket Phil Hogan, aki hivatalos tárgyalásokat folytatott Budapesten. A biztos szerint eddig az Európai Bizottság határozott meg mindent, ezután viszont rugalmasabb, pragmatikusabb és gyakorlatiasabb formában a tagállamokra kívánja bízni a KAP részletelőírásainak kialakítását. Így a hangsúly áthelyeződne a központi brüsszeli szabályozásról, mert nincs értelme olyan bonyolult rendszernek, amelyet a gazdák nem tudnak betartani – érvelt Phil Hogan.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, a siófoki Arárszektor Konferencia november 28-29-én. A konferencia egyik fő témája lesz, mit hozhat a magyar gazdálkodóknak, illetve agrárgazdasági szereplőknek az új uniós Közös Agrárpolitika 2020 után? Mennyi támogatáshoz lehet majd jutni, és ehhez várhatóan milyen feltételeknek kell megfelelni? Tájákozódjon első kézből a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián november 28-29-én!


A biztos szerint az Egyesült Királyság kilépésével szűkül az unió költségvetése, a tagországi miniszterelnökök pedig a védelmi, a kutatási és az innovációs kiadások növeléséről döntöttek, így a 2020 utáni új uniós költségvetési ciklusban a források átcsoportosítására van szükség, és ez a mezőgazdaságot is érintheti. Ugyanakkor ésszerű nyitópozíciónak nevezte az Európai Bizottság KAP-ra vonatkozó, korábban nyilvánosságra hozott 5 százalékos forráscsökkentési javaslatát, amely reményei szerint még javulhat. Ehhez azonban egyik megoldásként a tagországoknak nagyobb mértékben kellene hozzájárulniuk az uniós költségvetéshez, de öt tagállam egyelőre nem akar többet fizeti. Emellett – tette hozzá Phil Hogan – az EU-s mezőgazdasági minisztereknek meg kell győzniük az uniós pénzügyminisztereket is, hogy a mezőgazdaságot jobban kell finanszírozni.

Fontos, hogy az Európai Unióban minél több fiatal vágjon bele a gazdálkodásba, ezért a KAP támogatásainak 2 százalékát kifejezetten a fiatal termelőkre kívánják fordítani – mondta a biztos. Kiállt a tisztességesebb pénzelosztás mellett is, mivel szerinte ma a közepes és a nagyobb farmok több védettséget élveznek. Lényeges területnek nevezte a digitalizációt, a precíziós gazdálkodást és a kutatásfejlesztést is, illetve a vidékfejlesztésben a kisebb települések infrastruktúrájának javítását, hogy a vidék népességmegtartó képességet meg lehessen őrizni.

Phil Hogan (balra) és Nagy István (MTI-fotó: Soós Lajos)


Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a budapesti tárgyalások utáni tájékoztatón egyaránt úgy fogalmazott, hogy Magyarország számára elfogadhatatlan a 2020 utáni KAP forrásainak csökkentése, és ennek elkerülése érdekében a kormány vállalja a többletbefizetést is. A miniszter külön is kiemelte, hogy a hektár alapú közvetlen kifizetéseknek a legfontosabb szerepet kell betölteniük az új rendszerben is, a „sikertörténetként” működő kisgazdasági támogatást pedig szerinte nagyobb méretű üzemekre is ki kellene terjeszteni.

A KAP-ot a gazdálkodók szintjén kell egyszerűsíteni – szögezte le Győrffy Balázs, aki azt is hangsúlyozta, hogy a tagállamok számára kilátásba helyezett stratégiai tervek elkészítése nem hátráltathatja a 2020 utáni agrártámogatási kifizetéseket. A vidékfejlesztési forrásokat a versenyképesség javítására kell fordítani, és szükség van az öntözhető területek, illetve az agrárkutatás és a szaktanácsadás fejlesztésére is – tette hozzá a kamara elnöke.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu