2019. augusztus 24. szombat Bertalan

Hírek - Európai Unió

Phil Hogan: egy méret nem lehet jó mindenkire

Nem végleges az a tárgyalási nyitópozíció, amely a 2020 utáni uniós Közös Agrárpolitika (KAP) támogatásainak 5 százalékos csökkentésére irányul, és a forrásnövelésnek több megoldása is lehet – jelentette ki Budapesten Phil Hogan EU-s agrárbiztos. Nagy István agrárminiszter szerint Magyarország elfogadhatatlannak tartja, hogy az új KAP támogatási keretei szűküljenek.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

El kell felejteni azt a megközelítést, hogy „egy méret mindenkire jó” – érzékeltette a 2020 utáni új KAP-ra vonatkozó bizottsági reformterveket Phil Hogan, aki hivatalos tárgyalásokat folytatott Budapesten. A biztos szerint eddig az Európai Bizottság határozott meg mindent, ezután viszont rugalmasabb, pragmatikusabb és gyakorlatiasabb formában a tagállamokra kívánja bízni a KAP részletelőírásainak kialakítását. Így a hangsúly áthelyeződne a központi brüsszeli szabályozásról, mert nincs értelme olyan bonyolult rendszernek, amelyet a gazdák nem tudnak betartani – érvelt Phil Hogan.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, a siófoki Arárszektor Konferencia november 28-29-én. A konferencia egyik fő témája lesz, mit hozhat a magyar gazdálkodóknak, illetve agrárgazdasági szereplőknek az új uniós Közös Agrárpolitika 2020 után? Mennyi támogatáshoz lehet majd jutni, és ehhez várhatóan milyen feltételeknek kell megfelelni? Tájákozódjon első kézből a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián november 28-29-én!


A biztos szerint az Egyesült Királyság kilépésével szűkül az unió költségvetése, a tagországi miniszterelnökök pedig a védelmi, a kutatási és az innovációs kiadások növeléséről döntöttek, így a 2020 utáni új uniós költségvetési ciklusban a források átcsoportosítására van szükség, és ez a mezőgazdaságot is érintheti. Ugyanakkor ésszerű nyitópozíciónak nevezte az Európai Bizottság KAP-ra vonatkozó, korábban nyilvánosságra hozott 5 százalékos forráscsökkentési javaslatát, amely reményei szerint még javulhat. Ehhez azonban egyik megoldásként a tagországoknak nagyobb mértékben kellene hozzájárulniuk az uniós költségvetéshez, de öt tagállam egyelőre nem akar többet fizeti. Emellett – tette hozzá Phil Hogan – az EU-s mezőgazdasági minisztereknek meg kell győzniük az uniós pénzügyminisztereket is, hogy a mezőgazdaságot jobban kell finanszírozni.

Fontos, hogy az Európai Unióban minél több fiatal vágjon bele a gazdálkodásba, ezért a KAP támogatásainak 2 százalékát kifejezetten a fiatal termelőkre kívánják fordítani – mondta a biztos. Kiállt a tisztességesebb pénzelosztás mellett is, mivel szerinte ma a közepes és a nagyobb farmok több védettséget élveznek. Lényeges területnek nevezte a digitalizációt, a precíziós gazdálkodást és a kutatásfejlesztést is, illetve a vidékfejlesztésben a kisebb települések infrastruktúrájának javítását, hogy a vidék népességmegtartó képességet meg lehessen őrizni.

Phil Hogan (balra) és Nagy István (MTI-fotó: Soós Lajos)


Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a budapesti tárgyalások utáni tájékoztatón egyaránt úgy fogalmazott, hogy Magyarország számára elfogadhatatlan a 2020 utáni KAP forrásainak csökkentése, és ennek elkerülése érdekében a kormány vállalja a többletbefizetést is. A miniszter külön is kiemelte, hogy a hektár alapú közvetlen kifizetéseknek a legfontosabb szerepet kell betölteniük az új rendszerben is, a „sikertörténetként” működő kisgazdasági támogatást pedig szerinte nagyobb méretű üzemekre is ki kellene terjeszteni.

A KAP-ot a gazdálkodók szintjén kell egyszerűsíteni – szögezte le Győrffy Balázs, aki azt is hangsúlyozta, hogy a tagállamok számára kilátásba helyezett stratégiai tervek elkészítése nem hátráltathatja a 2020 utáni agrártámogatási kifizetéseket. A vidékfejlesztési forrásokat a versenyképesség javítására kell fordítani, és szükség van az öntözhető területek, illetve az agrárkutatás és a szaktanácsadás fejlesztésére is – tette hozzá a kamara elnöke.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu