2022. augusztus 15. hétfő Mária

Hírek - Európai Unió

Phil Hogan: nagyobb döntési jogkört kapnak a tagországok

Nagyobb mozgásteret adna az Európai Bizottság a tagállamoknak a 2020 utáni uniós Közös Agrárpolitika (KAP) megvalósításában – jelentette ki Phil Hogan agrárbiztos, aki részt vett a Visegrádi Országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) kibővített budapesti agrárminiszteri találkozóján. A biztos az egyszerűsítést és a modernizálást emelte ki az új KAP legfontosabb céljai között. A V4-ek és Horvátország közös nyilatkozatot írt alá, amelyben kiálltak a megfelelő pénzügyi hátterű, erős KAP fenntartása mellett.
 
 

Nagyobb rugalmasságot nyújtana Brüsszel a most kidolgozás alatt álló, 2020-tól életbe lépő új KAP-ban a tagországoknak abban, hogy saját megoldásokat alkalmazzanak a közös uniós célok megvalósítása érdekében – hangsúlyozta Phil Hogan. Az úgynevezett szubszidiaritás elvének kiterjesztésével az elképzelések szerint a tagállami döntési hatáskör nőne, miközben a KAP közös jellege megmaradna.

A biztos az új KAP-célok között kiemelte az egyszerűsítést, hogy a gazdálkodókra kevesebb teher és „szabályalapú elszámoltatás” nehezedjen. Ugyancsak hangsúlyozta a modernizáció jelentőségét, hogy olyan versenyképes uniós agrárszektor jöjjön létre, amely biztonságos élelmiszereket állít elő és megfelelő életszínvonalat nyújt a gazdálkodóknak.

Phil Hogan (MTI-fotó: Illyés Tibor)

A 2020 utáni Közös Agrárpolitikának pénzügyi szempontból megalapozottnak kell lennie, és itt számolni kell a Brexit hatásaival is – mondta Phil Hogan. Az új KAP-ban figyelembe kell venni többek között a munkahely-teremtési és a környezetvédelmi elvárásokat is – tette hozzá.

A V4-ek és Horvátország a január 25-i budapesti találkozón - amelyen Bulgária, Románia és Szlovénia is részt vett - közös nyilatkozatot írtak alá az Európai Bizottság 2020 utáni KAP-ról szóló, tavaly novemberben közreadott hivatalos állásfoglalása kapcsán. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint a dokumentum kiáll a megfelelő pénzügyi hátterű, erős KAP mellett, illetve az uniós agrárpolitika folyamatosságát és a legkorszerűbb agrárgazdasági technológiák átvételét hangsúlyozza.

Magyarország továbbra is szükségesnek tartja a kétpilléres – közvetlen kifizetéseken és vidékfejlesztésen alapuló – KAP fenntartását, és egyetért az egyszerűsítési, hatékonyság-javítási és szubszidiaritási célokkal – jelentette ki Fazekas Sándor. Külön is kiemelte a kisgazdások támogatását, hogy hozzáférjenek az uniós forrásokhoz és a digitalizáció előnyeihez. Magyarország ellenezi viszont, hogy a vidékfejlesztésen belül a tagországoknak kötelező jelleggel forrásokat kelljen fordítaniuk a migránsválság kezelésére, mert a magyar álláspont szerint a KAP-pénzeket a gazdáknak kell megkapniuk.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!