2021. szeptember 19. vasárnap Vilhelmina

Hírek - Európai Unió

Új Széchenyi-terv: 80 felhívást jelent ma be a kormány

Mintegy 1500 milliárd forintos kerettel, több mint 80 felhívást jelent ma be az Új Széchenyi-terv keretében a kormány, ám ezek közül januárban alig több mint tíz indul el élesben, a többire nagyjából még egy hónapot várni kell – írja a Népszabadság.
 
 

Ma jelenti be a kormány az Új Széchenyi-terv pályázatait. A Népszabadság úgy tudja, a mai bejelentés mintegy 1500 milliárd forint pályázati úton elérhető forrásról és mintegy 400milliárd forint kiemelt projektekre szánt pénzről szól. A pályázatok közül mintegy tíz automatikus eljárásrendű lesz, a többi felhívás pedig normál egyfordulós pályázatként jelenik meg, az ígéretek szerint az eddiginél sokkal egyszerűbb eljárásrenddel.

Az ebben a hónapban induló konstrukciók között van a kombinált mikrohitel, amelyre összesen 26 milliárd forint jut. Ennek keretében fejlesztési célú mikrohitelt kaphat a nyertes pályázó annak érdekében, hogy előfinanszírozza a számára megítélt támogatást.

Ugyancsak elsők között indul az atipikus foglalkoztatási formák támogatása: a két, a napokban megjelenő felhívás összesen több mint kétmilliárd forintot irányoz elő az ezzel kapcsolatos projektekre.

A többi, január 15-én startoló felhívás több mint kétszázmilliárd forintos kerettel a közlekedés fejlesztésével függ össze, az ország és a régióközpontok közúti, vasúti elérhetőségének javításával, a városi és elővárosi közlekedés fejlesztésével, illetve ezen koncepciók előkészítésével. Ugyancsak ezekre a célokra kiemelt projektek formájában holnaptól 343 milliárd forint érhető el.

A cégek számára túl sok meglepetést nem tartalmaznak a következő hónapokban megjelenő felhívások. Továbbra is a technológiafejlesztés, a vállalati együttműködés van a középpontban.

Zöldgazdaság címszó alatt több olyan támogatási programot hirdetnek, mely számos ponton kapcsolódik a lakásépítéshez, illetve -felújításhoz. Ide tartozik majd a magán-, illetve céges tulajdonú, hagyományos és ipari technológiájú épületek energiatakarékossági felújítása éppúgy, mint családi házaké és új épületeké.

A megújuló energia használatával kombinált épületenergetikai fejlesztésre például nyolcmilliárd forintos kerettel hirdet pályázatot a kormány. Az eddiginél nagyobb hangsúlyt kaphatnak a harmadik feles beruházások, azaz amikor az energiamegtakarításból fizetünk. A kedvezményes hiteleket zöld beruházási bank szervezné. A régi Széchenyi-terv által leginkább támogatott fürdőfejlesztéseket ezúttal összekötik a geotermikus energia hasznosításával. Többlakásos új épület esetén kötelezővé tehetik a napkollektort, és új technológiák kutatására is lehet majd pályázni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu