Túlteljesíti a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését az EU

agrarszektor.hu
Az Európai Unióban a tervezettnél jobban halad az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésével kapcsolatban 2012-re vállalt kötelezettségek teljesítése - olvasható a Bizottság sajtóközleményében.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Connie Hedegaard, az Európai Unió éghajlat-politikai biztosa elmondta: "Az Európai Unió nem pusztán aláírta a Kiotói Jegyzőkönyvet, nem pusztán ígéretet tett a benne foglalt célok megvalósítására. A tények azt mutatják, hogy a világ számíthat az Európai Unióra: amit felvállaltunk, azt meg is valósítjuk. Sőt, a jelek szerint a vállaltaknál többet is tudunk tenni."

A Kiotói Jegyzőkönyvben vállalt kötelezettségek

A Kiotói Jegyzőkönyv aláírásával a megállapodás idején az Európai Uniót alkotó 15 tagállam (EU-15) kötelezettséget vállalt arra, hogy üvegházhatást okozó gázkibocsátásaikat a 2008-2012-es időszakban egy kiválasztott bázisév (többnyire 1990) kibocsátási szintjéhez képest együtt átlagosan 8%-kal mérséklik. Az EU-15 tagállamai egyedi helyzetük szerint megállapított nemzeti kibocsátási célkitűzéseket határoztak meg, ami rájuk nézve kötelező.

A 27 tagú EU összesített kibocsátásaival kapcsolatban nem született ilyen közös célkitűzés. A 2004-ben és 2007-ben csatlakozott 12 tagállam közül tíz a Kiotói Jegyzőkönyv értelmében egyedileg vállalt kötelezettséget arra, hogy kibocsátását a 2008-2012-es időszakban 6%-kal vagy 8%-kal a bázisév szintje alá csökkenti. Csak Ciprus és Málta nem tűzött ki kibocsátás-csökkentési célokat.

A kibocsátás eddigi mértéke

A 2010. júniusi bejelentésnek megfelelően az EU-15 tagállamaiban 2008-ban 6,9%-kal volt kevesebb az üvegházhatást okozó gázkibocsátás a bázisév szintjénél, noha ugyanebben az időszakban az EU-15 gazdasága közel 45%-kal növekedett. Az EU-27 egészét nézve a kibocsátások 14,3%-kal csökkentek a bázisév és 2008 között.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EKÜ) becslései szerint 2009-ben a gazdasági helyzet hatására a kibocsátás jelentősen visszaesett: az EU-15 viszonylatában a bázisévhez képest ez 12,9%-os csökkenést, az EU-27-ben pedig 17,3%-os csökkenést jelent.

Az EU-15-re és az EU-27-re vonatkozó előrejelzések

Amennyiben a tagállamok a terveknek megfelelően nemzetközi kibocsátási egységeket tudnak vásárolni, illetve élni tudnak az erdőtelepítés és újraerdősítés lehetőségével, a 2008-2012-es kötelezettségvállalási időszakban az üvegházhatást okozó gázkibocsátás átlagosan mintegy 14,2%-kal alacsonyabb lehet a bázisévben mérthez képest. Ebből 2,7 százalékot tehet ki a kibocsátási egységek vételezése az EU15 tagországaiban, míg tervezett erdőtelepítés és újraerdősítés ezen felül még 1%-os csökkenést hozna.

A kiotói kötelezettségeket vállaló mind a tíz később csatlakozott állam várhatóan túlteljesíti a bázisév szintjeihez mért, 6-8%-os kibocsátás-csökkentési célját.

A jelentésben is elismerik a szakértők, hogy a gazdasági recesszió pozitívan hatot az ÜHG-kibocsátás csökkentésre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?