Fáradt olajból bioüzemanyag

agrarszektor.hu
Kisütöttük, ide vele! - ezzel a névvel indult pár hete a MOL szárnyai alatt egy akció a használt háztartási sütőolaj begyűjtésére.

Érdemes tudni, hogy a használt olaj egy cseppje körülbelül 1000 liter tiszta élővizet képes beszennyezni, emiatt fontos odafigyelni, hova öntjük a háztartási olajat. 

A kezdeményezés keretein belül eleinte csak 100, mára már 150 MOL kútnál lehet leadni a használt olajat. Több, mint 7000 háztartásból 9 tonna olaj gyűlt össze, ezt később a Biofilter nevű cég Komáromba szállította, itt pedig üzemanyagot készítenek belőle. 

Rácz László, a MOL megújuló üzemanyagokért felelős igazgatója elmondta, hogy óriási és a vártnál sokkal nagyobb érdeklődés övezte a projektet, holott nem voltak külföldi példák, így nem tudták, mire számíthatnak. A Lajtán túl nem akartak olyan vállalatot, amelynél szintúgy a lakossági szektor elérése a cél.

A MOL Komáromban és egy szlovákiai üzemben készít biodízelt, az előbbiben több mint 150 ezer tonnát, amiből a lakosságtól begyűjtött olaj mindössze 9 tonna, de fontos előrelépés az olajipar történetében hazánkban.

Érdekesség, hogy a MOL kezdetben csak élelmiszeripari célra hasznosítható alapanyagokat használt a biodízelhez: repceolajat, napraforgóolajat, szójaolajat, de most szeretnének újítani, és nem csak élelmiszeripari célra alkalmas olajból szeretnének dolgozni, így jött a képbe a használt sütőolaj, vagy például a kevéssé ismert algaolaj. Az ezekből késíztett bioüzemagyagot tökéletesítik, kísérleteznek, a kutatások eredményét pedig nemsokára megtudhatjuk - írja az mr1-kossuth.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?