Igazi szupernövény terem a magyar földeken: őrület, mennyi mindenre jó

Igazi szupernövény terem a magyar földeken: őrület, mennyi mindenre jó

agrarszektor.hu
Az egészségtudatos táplálkozás fejlődésével és a fenntarthatósági törekvésekkel összehangban egyre inkább fókuszba kerülnek azok az egészséges és alternatív megoldások, melyekkel a mezőgazdaság hozzájárulhat a környezettudatos gazdaság kialakításához. A repce számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik mind a termesztés, mind a felhasználás területén, melyekkel nagyban hozzájárulhat az egészséges táplálkozás és a környezettudatos üzemanyagipar fejlődéséhez.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A repce sokrétű felhasználása régóta ismert tény az európai gazdálkodók körében - írja közleményében a Corteva Agriscience. Jellemzően étkezési célú növényi olajok, lisztek, állati takarmány és biodízel előállítására termesztik. A repce európai népszerűségét az olajnövénykultúrákban jól mutatja, hogy Észak-Amerika és Európa a legnagyobb repcemagfogyasztók a világon a Mordor Intelligence 2023-as iparági jelentése szerint, és a globális fogyasztás több mint 50%-át teszik ki. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022-ben összesen 506 577 tonna repcetermés került betakarításra Magyarországon. Számos előnye és felhasználása miatt a repce továbbra is a második helyet foglalja el az olajos növénykultúrákban hazánkban.

A repcét a takarmányiparban dara formájában használják fel, miután különböző kémiai és fizikai módszerekkel kinyerték belőle az olajat. A visszamaradt magmaradvány relatív magas, körülbelül 30%-os nyersfehérje tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmazható a takarmányozásban. A repce bioüzemanyag iparban történt felhasználása képes enyhíteni a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátási és energiabiztonsági kihívásokat. A repceolajnak alacsony a dermedési pontja, ezért kiváló üzemanyag alapanyag lehet a hidegebb klímával rendelkező régiókban.

A repce élelmiszeripari felhasználása szintén széleskörű. A repcemagliszt kiváló fehérjeforrás és számos olyan aminosavat tartalmaz, melyek hozzájárulnak a megfelelő izomzat kiépítéséhez. Az étkezési repceolaj magas olajsav- és telítetlen zsírsav tartalma csökkenti a koleszterinszintet. Magas omega-3 és omega-6 zsírsav aránya miatt közkedvelt egészségtudatos étkezési olajnak számít. A repceméz pedig alacsony savtartalma miatt kifejezetten ajánlott a gyomorsav túltengésben szenvedőknek.

Az őszi káposztarepce kiváló elővetemény. A vetés utáni évben termesztett növényekre bizonyított a pozitív hatása, hiszen karógyökere révén fellazítja a talajt, mely segíti az utána vetett növények gyökerének fejlődését, javítja a talaj vízháztartását, ezáltal termésátlagának növekedését. A repce könnyen beilleszthető a vetésszerkezetbe, hiszen a gabonatermesztés eszközeivel könnyen termelhető. Az őszi és tavaszi káposztarepce közül Magyarországon jellemzően az őszi káposztarepcét vetik, hiszen a növény jól tudja hasznosítani az őszi és téli csapadékot az elmúlt évek nyári aszályaival szemben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?