Ellehetetlenült a Pannon Pellet Kft.

agrarszektor.hu
700 millió forintot meghaladó tartozást halmozott fel a Pannon Pellet Kft., a környezetbarát fűtőanyagot gyártó vég csődvédelembe menekült.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Február 26-től ideiglenes fizetési haladék illeti meg a csődvédelmet kért Pannon Pellet Kft.-t a Fővárosi Törvényszék további döntéséig. Hazánk egyik első olcsó és környezetbarát fűtőanyagot gyártó üzeme 2008-ban kezdte meg a termelést mintegy 200 milliós, az üzem építésére és fejlesztésére fordított uniós támogatás segítségével.

A Céginfo.hu adatai szerint már 2011 végére 731 millió forintot meghaladó kötelezettségállományt halmozott fel a vállalat, az elmúlt őszi-téli időszakban pedig végleg ellehetetlenült a társaság tevékenysége. Kiss Miklós ügyvezető a Napi Gazdaság Online-nak úgy nyilatkozott, alapanyag-ellátási és egy technológiai probléma miatt a gyár nem vagy csak részlegesen termelt. Az elhúzódó tél miatt a somogyi és zalai erdőkben leállt a fakitermelés, így a fahulladékot, nagyrészt fűrészport felhasználó - azokból préseléssel - pelletet előállító üzem alapanyag nélkül maradt. (A cég 2012-re mintegy 60, zömében somogyi és zalai beszállítóval dolgozott, folyamatosan 23 embert foglalkoztatott, és évi 13 ezer tonna terméket állított elő.) Az olasz gyártótól származó présgépeket pedig a nem megfelelő edzettség miatt nem tudták időlegesen használni, de mára kijavították a hibát. A pellet iránt télen is lett volna kereslet, a termékek 95 százalékát Olaszországban értékesíti a magyarországi üzem. A Céginfo.hu adatai szerint a fapellet gyártással és kereskedéssel, valamint tüzelőberendezések értékesítésével foglalkozó Pannon Pellet 2011-es 385 millió forint nettó árbevételéből 329 millió származott exportból.

A kötelezettségállomány 2012-ben is hasonlóan alakult, nagy részét bankhitel, illetve a tulajdonos tagokkal szembeni kötelezettség teszi ki, de a szállítói tartozások összértéke is eléri a 100 milliót. A mínuszba fordult tőkét tőkeemeléssel és befizetéssel sem sikerült rendezni, az elmúlt évben háromszor indult végrehajtás a céffel szemben.

A Pannon Pellet a csődeljárás alatt egyezséget kötne a hitelezőkkel a tartozások rendezéséről, átütemezéséről. A cég megmentése érdekében az ügyvezető egy kilábalási tervet is készített, amelynek alapja egy energiaköltséget csökkentő beruházás lenne - a felhasznált fűrészpor szárítóját ugyanis jelenleg pellettel fűtik, amit olcsóbb tüzelőanyaggal (akár fűrészporral) váltanának ki. A csődegyezség létrejöttével az ügyvezető szerint a többségi tulajdonos is támogatná a beruházást.

(Napi Gazdaság)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?