Magyarország élen járhatna a közlekedés zöldítésében

agrarszektor.hu
"Az Európai Unió ugyan elismerte, hogy a bioetanolgyártás technológiai szempontból a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének legfontosabb eszköze lehetne a közúti közlekedésben, az iparág ennek ellenére azzal kénytelen szembesülni, hogy megpróbálják ellehetetleníteni" - mondta Mark Turley, a Pannonia Ethanol Zrt. alapítója és tulajdonosa Tengelicen. Szerdán második alkalommal rendezték meg Agro Inno Show címmel Magyarország legnagyobb agrárinnovációs szakmai napját csaknem ezer gazda részvételével.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A közlekedési szektorban hatalmas szükség lenne az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, hiszen Európában a kibocsátás majdnem negyede a közlekedési üzemanyagokból származik. A bioetanol az elektromos közlekedéssel együtt képes érdemben és mérhető módon mérsékelni a fosszilis energiahordozók káros hatásait, ehhez azonban a szakpolitikai döntéseket a legújabb és megbízható tudományos eredményekre kellene alapozni.

A többi EU-s tagállamhoz hasonlósan Magyarország is azt vállalta, hogy 2020-ig a közlekedésben felhasznált energiának a 10 százalékát megújuló energiából állítja elő. A Pannonia Ethanol dunaföldvári biofinomítójában gyártott bioetanol 65 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki, mint a fosszilis üzemanyagok, így nagy mértékben hozzájárul az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez az egész EU-ban, hiszen a termelés java részét exportálja. A bioetanol ráadásul azonnali megoldást jelent a kibocsátáscsökkentési törekvések valóra váltásához, mindössze a jelenleg alkalmazott 5 százalékról legalább 10 százalékra kellene emelni a bioetanol arányát a benzinben, amit jó néhány EU-s tagállam már meglépett.

Magyarország nemcsak a termelésben, hanem a bioetanol részarányának növelésében is élen tudna járni. A mezőgazdaság már felismerte a bioetanolgyártásban rejlő értékeket, az E10 bevezetése pedig az egyetlen olyan eszköz lenne, amivel valódi - nem csak papíron megvalósuló - eredményeket tudnánk felmutatni az energetikában is.

"A Pannonia Ethanol készen áll arra, hogy még jelentősebben járuljon hozzá a közlekedési szektor zöldítéséhez, és emellett az európai élelmiszerbiztonság növeléséhez a magas fehérjetartalmú állati takarmányával" - mondta Lengyel Zsolt, a Pannonia Ethanol Zrt. kereskedelmi vezetője, utalva a bioetanolgyártás során keletkező, az állati takarmányozásban hasznosítható társtermékre. Kifejtette, hogy a mezőgazdasági termelésben még mindig hatalmas potenciál rejlik nemcsak Magyarországon, hanem az egész régióban. Az újonnan kifejlesztett technológiákkal képesek vagyunk felzárkózni úgy, hogy minden érintett iparág profitáljon belőle.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?