Magyarország élen járhatna a közlekedés zöldítésében

agrarszektor.hu
"Az Európai Unió ugyan elismerte, hogy a bioetanolgyártás technológiai szempontból a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének legfontosabb eszköze lehetne a közúti közlekedésben, az iparág ennek ellenére azzal kénytelen szembesülni, hogy megpróbálják ellehetetleníteni" - mondta Mark Turley, a Pannonia Ethanol Zrt. alapítója és tulajdonosa Tengelicen. Szerdán második alkalommal rendezték meg Agro Inno Show címmel Magyarország legnagyobb agrárinnovációs szakmai napját csaknem ezer gazda részvételével.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A közlekedési szektorban hatalmas szükség lenne az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, hiszen Európában a kibocsátás majdnem negyede a közlekedési üzemanyagokból származik. A bioetanol az elektromos közlekedéssel együtt képes érdemben és mérhető módon mérsékelni a fosszilis energiahordozók káros hatásait, ehhez azonban a szakpolitikai döntéseket a legújabb és megbízható tudományos eredményekre kellene alapozni.

A többi EU-s tagállamhoz hasonlósan Magyarország is azt vállalta, hogy 2020-ig a közlekedésben felhasznált energiának a 10 százalékát megújuló energiából állítja elő. A Pannonia Ethanol dunaföldvári biofinomítójában gyártott bioetanol 65 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki, mint a fosszilis üzemanyagok, így nagy mértékben hozzájárul az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez az egész EU-ban, hiszen a termelés java részét exportálja. A bioetanol ráadásul azonnali megoldást jelent a kibocsátáscsökkentési törekvések valóra váltásához, mindössze a jelenleg alkalmazott 5 százalékról legalább 10 százalékra kellene emelni a bioetanol arányát a benzinben, amit jó néhány EU-s tagállam már meglépett.

Magyarország nemcsak a termelésben, hanem a bioetanol részarányának növelésében is élen tudna járni. A mezőgazdaság már felismerte a bioetanolgyártásban rejlő értékeket, az E10 bevezetése pedig az egyetlen olyan eszköz lenne, amivel valódi - nem csak papíron megvalósuló - eredményeket tudnánk felmutatni az energetikában is.

"A Pannonia Ethanol készen áll arra, hogy még jelentősebben járuljon hozzá a közlekedési szektor zöldítéséhez, és emellett az európai élelmiszerbiztonság növeléséhez a magas fehérjetartalmú állati takarmányával" - mondta Lengyel Zsolt, a Pannonia Ethanol Zrt. kereskedelmi vezetője, utalva a bioetanolgyártás során keletkező, az állati takarmányozásban hasznosítható társtermékre. Kifejtette, hogy a mezőgazdasági termelésben még mindig hatalmas potenciál rejlik nemcsak Magyarországon, hanem az egész régióban. Az újonnan kifejlesztett technológiákkal képesek vagyunk felzárkózni úgy, hogy minden érintett iparág profitáljon belőle.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33