2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Egyre több országban kerül bevezetésre az E10

Egyre több országban kerül bevezetésre az E10 (x)

agrarszektor.hu
Hazánkban 2020. január óta kapható a benzinkutakon az E10 üzemanyag.

Az elmúlt év nehézségei, a pandémia kicsit háttérbe szorított olyan fontos témákat, mint például az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése. Ennek ellenére a döntéshozók, a gyártók és a szegmens érintett szereplői továbbra is kitartóan dolgoznak ezen célok elérése érdekében, és az idei évben is két további országban kerül bevezetésre az E10 üzemanyag.

 

Beszélgetés Reng Zoltánnal, a Hungrana Kft. vezérigazgatójával

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó üzeme az izocukor, keményítő gyártás mellett alkoholt, takarmány alapanyagot és bioetanolt állít elő.

A Hungrana mennyi bioetanolt gyárt általában és ez hogyan alakult 2020-ban?
R.Z.: Mi a szokásos 140 millió liter bioüzemanyagot állítottuk elő az elmúlt év során is, emellett természetesen orvosi, vegyipari alkoholt és finomszeszt is jelentős mennyiségben.

Milyen igények mutatkoznak, tudnának többet értékesíteni?
R.Z.: Tavaly nagyon erős igény mutatkozott minden fajta alkoholra, idén ez kicsit csökkenni látszik, de stabilnak tekinthető. Természetesen a vírus miatt az orvosi alkohol iránti kereslet ugrott nagyot, mondhatni bármilyen mennyiségre lett volna piac, ám a gyártó kapacitásunk véges, így is teljes kihasználtságon működtünk.

Az E10 üzemanyag elterjedése jelentősen hozzájárul az ÜHG kibocsátás csökkentéséhez. Került újabb európai országban bevezetésre az E10?
R.Z.: Hazánk a 10. tagállam, ahol az E10 üzemanyag forgalomban van, minden benzinkúton elérhetővé vált. Folyamatos a csatlakozás, Csehországban idén januárban vezették be, Nagy-Britanniában pedig idén szeptemberben kerül forgalomba ez a motorbenzin.


Hogyan alakult a bioetanol fogyasztás hazánkban az elmúlt évben?
R.Z.: 2020 a Covidról szólt világszerte, így hazánkban is. A tavalyi év januárjában bevezetett E10 üzemanyag hatására erős igénynövekedés volt a bioetanol piacán az év első két hónapjában, ezt követően jelentős kereslet csökkenés volt tapasztalható a nyári hónapokig, hiszen a karantén következtében jelentősen visszaesett az üzemanyag-fogyasztás. Éves átlagban mintegy 10% fogyasztás csökkenés jellemezte a piacot.
Mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat, az, hogy hazánkban az üzemeknek nem kellett leállniuk nemcsak a cégeknek, hanem a kukoricatermesztőnek is jó, hiszen az ő általuk megtermelt kukoricát használjuk fel. Ezzel szemben az USA közel 200 etanolgyárának több mint negyede kényszerült részleges vagy teljes leállásra, a Covid jelentősen visszavetette a közúti forgalmat, így az üzemanyag felhasználást is. Az idei évben a pandémia mellett a jelentősen megdrágult kukorica árak is nehezítik a helyzetet, hiszen az alapanyagár emelkedésével jóval költségesebben lehet az etanolt előállítani. 

Miért tartja Ön fontosnak a bioetanol mind szélesebb körű elterjedését?
Elsősorban környezetvédelmi szempontból. Tizenkét éve, 2009 óta uniós követelmény, hogy egy EU-s certifikációval igazoljuk minden egyes liter etanol ÜGH-kibocsátás csökkentését az olajhoz képest. Ez jelenleg 72% az EU-ban, a Hungrana ennél jelentősen többet takarít meg köszönhetően a biomassza kazánoknak, melyek a teljes technológiai gőz igényt megújuló forrásból állítják elő.

Másik fontos szempont, amit szeretnék kiemelni, hogy az etanol gyártása mellett ugyanannyi mennyiségű, magas fehérjetartalmú takarmány alapanyagot állítunk elő, ezáltal a kukoricát tulajdonképpen átalakítjuk és értékes formában adjuk vissza az agráriumnak. A hazai gazdáknak pedig minden helyzetben biztos piacot nyújtunk a megtermelt kukoricájuk számára, ezzel stabil és kiszámítható bevételt és megélhetést biztosítva.

www.hungrana.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31