Gyűjtsük a vizet, bármennyi is az!

Gyűjtsük a vizet, bármennyi is az! (x)

agrarszektor.hu
Manapság minden megoldást meg kell ragadni, amely bármilyen apró, de erőforrással való takarékossághoz vezet. Ilyen erőforrás a víz, amelynek hiánya az idei aszályos időben igazán húsba vágó volt. Azért, hogy ne csak az égieken múljon, mikor tudunk locsolni, telepítsünk mielőbb strapabíró esővízgyűjtőt! Ötletek és megoldások következnek költségcsökkentésre, víztakarékosságra!

Miközben a szelektív szemétgyűjtésről, megújuló energiaforrások használatáról sokat lehet hallani, az elmúlt aszályos időszak előtt szinte senki nem beszélt a víztakarékosságról. Pedig van, amiről le lehet és le is kell mondani, mert pocsékolásnak tűnik főleg, hogy helyette hosszú távon is fenntartható és végső soron jövedelmező alternatívát is választhatunk.

A „ne használjunk felesleges mennyiségű vizet pl. fürdésre, mosogatásra” üzenetek mellett az elmúlt hónapokban az öntözés kérdése is kritikus témává vált már a háztartásokban is, a mezőgazdaságban dolgozók azonban már évek óta harcolnak a problémával. Ugyanis, ha nem tudunk locsolni, az gyakorlatilag egyenlő a növények pusztulásával, ami jelentős anyagi károkat okoz.

Nagyobb területek öntözését persze esővízgyűjtéssel nehezen lehetne megoldani, ám egy mezőgazdasági telepen számtalan helyen lehet szükség vízre.

A tavak, folyók és kutak rekord alacsony vízállása, a ritka és kevés mennyiségű csapadék még inkább annak átgondolására sarkallja az embert: mihamarabb gyűjtsük össze legalább azt, ami hullik. Bár ez a mezőgazdasági területek esetében talán sovány vigasznak tűnik, de akár egy telephely udvarának vagy néhány fóliasátor locsolásához már elegendő lehet, ezzel is csökkentve a károkat. Sokan nem is gondolják, hogy ez egy tartós és észrevehetetlen megoldással milyen egyszerűen megoldható. Persze az elszánt döntés és anyagi eszközök mellett szükséges, hogy néha az eső is essen, hogy megteljen a földbe süllyesztve láthatatlanná váló víztartályunk…

Föld alatti vasbeton tartály, a láthatatlan vízgyűjtő

A földbe süllyesztett és így láthatatlanná váló Leier vasbeton tartályok bárhova elhelyezhetők. Kerüljön az autóbeálló vagy éppen az udvar egy része alá az esővíz gyűjtésére alkalmas 2-4-6-8 vagy 10 m3-es gyűjtő, az biztos, hogy beépítés után akár azonnal terhelhető.

Kialakításának köszönhetően azon se kell aggódni, hogy a föld alatti feszültség hatására megreped, és így elfolyik az értékes, összegyűjtött víz, ahogy az egy műanyag tartállyal könnyen megtörténhet. Ez a veszteségen túl további költségeket is jelent, hiszen, ha ki akarjuk cserélni, jöhet újra földmunkagép és kezdhetjük a folyamatot elölről. Nos, ez a vasbeton tartályokkal nem történhet meg. A Leier vasbeton tartályok további előnye más anyagú tárolókhoz képest azok hosszú élettartama. A beton receptúrájának köszönhetően pedig az sem jelent gondot, ha agresszív talajjal vagy talajvízzel érintkezik, mivel erősen korrózió- és szulfátálló betonból készül.

Telephelyfejlesztést tervez? Éppen kapóra jöhet!

Egy építkezésen a tartály számára a megfelelő gödör kiásása minden bizonnyal egyszerűbb feladat, mint az utólagos telepítés, hiszen általában van a helyszínen megfelelő földmunkagép, amivel ez előkészületek pillanatok alatt megoldhatók. Az épület szerkezetépítése során vagy a födém beemelésekor rendelkezésre álló daru szintén hadra fogható a munkagödörbe történő beemeléshez. A tartály bekötése pedig az összes többi gépészettel egy kalap alatt kivitelezhető. Így ahogy mondani szokás: két legyet is üthetünk egy csapásra!

Ha azonban éppen nincsenek ilyen tervek, akkor is megéri a természet adta vizet a természet életben tartására fordítani és erre pénzt áldozni. Ha legalább a termés egy részét, vagy a vízigényesebb növényeket életben tudjuk tartani, az anyagi károkat is csökkenthetjük, viszonylag kis befektetéssel.

Kalkuláljunk!

Nézzük meg, hogy is néz ki mindez a költségek oldaláról. A legkisebb, 2 m3 víz tárolására alkalmas tartály ára nagyságrendileg nettó 350 – 450 000 Forint. A telepítés – fuvarozás, daruzás, megelőző és befejező földmunka, bekötés és gépészeti eszközök költsége – nagyságrendileg ugyanekkora összegre rúghat. A 10 m3- es tartály nettó ára 1 160 000 forint (csatlakozóval, fedlappal, azaz mindennel, ami magához a tartályhoz tartozik) ám a kapcsolódó költségek tekintetében egy mezőgazdasági telep egy családi otthonhoz képest akár előnyben is lehet. Hiszen talán rendelkezésre állnak gépek, eszközök, munkaerő, a további költségek tehát így kell számolni. Ha azonban éppen más beruházás is zajlik a telepen, vagy egyszerre több tartály is rendelünk, netán a szomszéddal összefogva tesszük ezt, akkor akár a fuvarköltségeket, akár a földmunka költségeit is megoszthatjuk.

 

További információ a Leier vasbeton tartályokról: https://www.leier.hu/kornyezettechnika-1/vasbeton-tartalyok

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31