Hatalmasat robbantott egy brit cég: ez az egész növénytermesztésre hatással lehet

Hatalmasat robbantott egy brit cég: ez az egész növénytermesztésre hatással lehet

agrarszektor.hu
Egy londoni nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano, megalkototta azt az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem folyásolja be a növények fényellátottságát és fejlődését. A nagyhozamú üvegházi növénytermesztés alapvető feltételei, a klímakontrolláltság és a pótmegvilágítás megléte, nagyon magas energiafogyasztást hordoznak magukban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Michigan-i Egytem kutatói kimutatták, hogy az üvegházi növénytermesztésben az energiafogyasztás a második legnagyobb működési költség, míg Cornell Egyetem szintén arra hívja fel a figyelmet, hogy a kontrollált környezetben történő termesztés előnyei mellett, nem hanyagolható el az sem, hogy mekkora mindennek az energiaintenzitása. Arra, hogy hogyan lehet fenntartható módon csökkenteni az energiaköltségeket, a NextGen Nano Poly Power® adhat egy innovatív megoldást - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

A jövő napeleme: organikus fotovoltaikus napelem (OPV)

Amikor a gazdasági szempontok alapján pozitívan értékelendő, nagyteljesítményű perovszkit napelemek üvegházi használatáról van szó, meg kell említeni azt is, hogy ezek a típusú panelek anyagukban ólmot tartalmaznak. Ez esetben nem zárható ki annak az esélye sem, hogy a nehézfém akár bekerülhet a növényi szövetekbe, amivel végső soron már az élelmiszerben is megjelenhet az ólom. Ezzel szemben az organikus fotovoltaikus rendszer teljesen természetes anyagot, úgynevezett biopolimereket használ.

A NextGen Nano ennek megfelelően fejlesztett ki egy szabadalmaztatott átlátszó organikus fotovoltaikus (OPV) panelt, a PolyPower®-t, amely a napelemek következő generációjaként lesz használható. Az új fejlesztésű napelem rugalmas, tartós és környezetbarát biopolimerekből készül. A technológia célja, hogy felváltsa a hagyományos, törékeny és nehézfémeket tartalmazó napelemeket és fenntartható módon járuljon hozzá az üvegházak energiaellátottságához.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az átlátszó napelem, amely energiát termel

Az Észak-Karolina Állami Egyetem (NCSU) és a NextGen Nano által végzett kísérletek során a napenergia előállításához használt fény hullámhosszának kiszűrésére speciális optikai bevonattal ellátott szerves napelemeket használnak. A napból érkező fény spektrumának fényáteresztő réteggel történő szabályozásával manipulálható a klorofilltartalom a növényekben, ezzel optimalizálva a fejlődésüket, miközben villamos energiát termelnek, amivel az üvegházban termesztéshez szükséges megvilágítást biztosítsák.

A kiváló áttetszőséggel és energia kinyeréssel rendelkező OPV panelek gyakorlati vizsgálatakor kimutatták, hogy a kontroll, illetve a fényáteresztő panelek alatt termesztett növények között nincsen szignifikáns különbség. A jelenlegi energiaválságban még inkább fény derült arra, hogy egyre nagyobb szükség van az üvegházak energiaellátásának diverzifikálására, amelyhez jó példa lehet akár a jövőben a NextGen Nano innovatív, környezetbarát, fényáteresztő napelemei, vagy ehhez hasonló további fejlesztések.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?