Komoly változás jön a boltokban: ilyen élelmiszerekkel lehetnek tele a polcok a jövőben

Komoly változás jön a boltokban: ilyen élelmiszerekkel lehetnek tele a polcok a jövőben

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság november 30-án mutatja be a csomagolóanyagokra vonatkozó 94/62/EK irányelv módosítását, ami a gyümölcsökre és zöldségekre is vonatkozik majd. Amennyiben elfogadásra kerül, minden tagállamnak el kell fogadnia, mivel uniós szinten azonnal kötelező érvényűnek minősül, azaz nincs szükség külön tagállami átvételre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az olasz MyFruit szerint a módosítás első lényeges pontja, hogy 2030-tól kezdve minden csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie. A fogyasztás utáni műanyaghulladékból visszanyert minimális újrahasznosított tartalmat is szabályozni fogja az irányelv: az egyszer használatos italos palackok esetében 2030-ra 50%-ot, 2040-re pedig 65%-ot kell elérni, az érzékeny műanyag csomagolások esetében pedig a célérték valamivel alacsonyabb lesz: 25%-50% között típustól függően. Az összes többi műanyag csomagolás esetében a minimális tartalom 45%-ról indul (2030), de később egyre növekszik, és 2040-re már eléri a 65%-ot - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Bizottság várhatóan kötelezővé teszi a biológiailag lebomló és komposztálható csomagolások használatát, amelyeket a rendelet hatálybalépésétől számított két éven belül kötelezővé tesznek egyes termékek, köztük a gyümölcsökre és zöldségekre ragasztott öntapadós matricák és ultrakönnyű műanyag zacskók esetében. Az új irányelv (tervezete) arra is felszólítja a tagállamokat, hogy 2030-ig 5%-kal, 2035-ig 10%-kal, 2040-ig pedig 15%-kal csökkentsék az egy főre jutó csomagolási hulladékot. 2025-től a vásárlók számára személyenként és évente 40 zacskó a határérték, azzal a lehetőséggel, hogy a listáról esetleg kizárják az ultrakönnyű, ömlesztett csomagokat (vagy ha a higiéniai követelmények miatt használatuk ajánlott).

EZ IS ÉRDEKELHET

Bizonyos formátumok alkalmazását előre láthatóan kifejezetten tiltani fogja az irányelv: ilyen lesz például a friss gyümölcsök és zöldségek egyszer használatos csomagolása, és az élelmiszerek kiskereskedelmi értékesítésére szolgáló polisztirol csomagolást (a halak kivételével), valamint a HoReCa-szektorban a helyiségekben töltött és fogyasztott élelmiszerek és italok egyszer használatos műanyag csomagolása. Végül az új irányelv korlátozásokat fog bevezetni a veszélyes anyagok használatára, különösen az ólom, a kadmium, a higany és a króm (VI) tekintetében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02