Komoly változás jön a boltokban: ilyen élelmiszerekkel lehetnek tele a polcok a jövőben

Komoly változás jön a boltokban: ilyen élelmiszerekkel lehetnek tele a polcok a jövőben

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság november 30-án mutatja be a csomagolóanyagokra vonatkozó 94/62/EK irányelv módosítását, ami a gyümölcsökre és zöldségekre is vonatkozik majd. Amennyiben elfogadásra kerül, minden tagállamnak el kell fogadnia, mivel uniós szinten azonnal kötelező érvényűnek minősül, azaz nincs szükség külön tagállami átvételre.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az olasz MyFruit szerint a módosítás első lényeges pontja, hogy 2030-tól kezdve minden csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie. A fogyasztás utáni műanyaghulladékból visszanyert minimális újrahasznosított tartalmat is szabályozni fogja az irányelv: az egyszer használatos italos palackok esetében 2030-ra 50%-ot, 2040-re pedig 65%-ot kell elérni, az érzékeny műanyag csomagolások esetében pedig a célérték valamivel alacsonyabb lesz: 25%-50% között típustól függően. Az összes többi műanyag csomagolás esetében a minimális tartalom 45%-ról indul (2030), de később egyre növekszik, és 2040-re már eléri a 65%-ot - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Bizottság várhatóan kötelezővé teszi a biológiailag lebomló és komposztálható csomagolások használatát, amelyeket a rendelet hatálybalépésétől számított két éven belül kötelezővé tesznek egyes termékek, köztük a gyümölcsökre és zöldségekre ragasztott öntapadós matricák és ultrakönnyű műanyag zacskók esetében. Az új irányelv (tervezete) arra is felszólítja a tagállamokat, hogy 2030-ig 5%-kal, 2035-ig 10%-kal, 2040-ig pedig 15%-kal csökkentsék az egy főre jutó csomagolási hulladékot. 2025-től a vásárlók számára személyenként és évente 40 zacskó a határérték, azzal a lehetőséggel, hogy a listáról esetleg kizárják az ultrakönnyű, ömlesztett csomagokat (vagy ha a higiéniai követelmények miatt használatuk ajánlott).

EZ IS ÉRDEKELHET

Bizonyos formátumok alkalmazását előre láthatóan kifejezetten tiltani fogja az irányelv: ilyen lesz például a friss gyümölcsök és zöldségek egyszer használatos csomagolása, és az élelmiszerek kiskereskedelmi értékesítésére szolgáló polisztirol csomagolást (a halak kivételével), valamint a HoReCa-szektorban a helyiségekben töltött és fogyasztott élelmiszerek és italok egyszer használatos műanyag csomagolása. Végül az új irányelv korlátozásokat fog bevezetni a veszélyes anyagok használatára, különösen az ólom, a kadmium, a higany és a króm (VI) tekintetében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?