Riasztó jóslat érkezett: elképesztő, ami a magyarokra várhat a jövőben

Riasztó jóslat érkezett: elképesztő, ami a magyarokra várhat a jövőben

agrarszektor.hu
Az összetettebb szervezetekben, mint például az ember vagy a háziállatok élő óriási baktériumpopuláció önálló, de egymással részben összefüggő egységeket alkot, elsősorban a környezetünkben élő baktériumpopuláció közvetítésével - mondta el Branduse László, az Eurofins-csoporthoz tartozó VetControl ügyvezetője. A szakember szerint a környezetbe kikerülő antibiotikum-hatóanyagok rendkívül veszélyesek, mivel az Európai hatóságok előrejelzései szerint hazánkban 2050-re a multirezisztens baktériumok okozta megbetegedések vezető halálokká is válhatnak.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Mit jelent pontosan a multirezisztencia? Minden élőlénynek - így a baktériumoknak is - a túlélés és a szaporodás a célja. Minél több antibiotikumot használ az emberiség, annál több kerül ki a környezetbe aktív hatóanyagként, elpusztítva az arra érzékeny baktériumokat, és túlélési előnyt biztosítva az ellenállóknak (rezisztenseknek) - olvasható a Laboratorium.hu oldalán. Ennek eredményeként azonban azok a kórokozó baktériumok szaporodnak el, amelyek ellen nagyon nehéz vagy lehetetlen hatékony kezelést végezni. Ilyen például a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus, közkeletű nevén MRSA, amely az összes penicillin- és cefalosporin-csoportba tartozó antibiotikumra ellenálló.

A rezisztencia természetes genetikai módosulás következménye, amely átmegy az utódgenerációkba, de ami még ennél is fontosabb: gyakran a sejtmagon kívüli génállományhoz, az úgynevezett plazmidokhoz kötött, amelyet akár eltérő fajba tartozó, vagy egymással egyáltalán nem rokon baktériumok is átadhatnak egymásnak, biztosítva ezzel a rezisztencia gyors és hatékony terjedését.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy az összetettebb szervezetekben (ember, háziállatok) élő óriási baktériumpopuláció részben önálló, behatárolt egységeket alkot (vagyis az embernek, a sertésnek, a kutyának, a tyúknak megvan a saját fajára jellemző baktérium készlete), de részben össze is függenek egymással, elsősorban a környezetünkben élő baktériumpopuláció közvetítésével

- mutatott rá Branduse László, a nemzetközi szinten is piacvezető laboratóriumhálózat, az Eurofins-csoport tagjaként működő VetControl ügyvezetője.

Tehát a rezisztenciáért felelős gének tárháza és kicserélődési terjedési terepe a környezet is. Más szóval nemcsak abban az emberben vagy állatban vagy növényben alakulnak ki rezisztens baktériumok, amelyeket konkrétan antibiotikumokkal kezelnek, hanem a környezetben is. Ezért veszélyesek a környezetbe kikerülő antibiotikum-hatóanyagok. A baj akkor tetőződik, ha bármely okból legyengült védekezőképességű emberi (vagy állati) szervezetben a multirezisztens feltételes kórokozó baktérium elszaporodik és betegséget okoz. A legyengült immunrendszert sok minden okozhatja: egyéb fertőző betegség (mint például az influenza, vagy a koronavírus), daganatos betegségek, transzplantáció, egyes gyógyszerek (így a szteroidok) tartós alkalmazása. Ilyen esetekben a multirezisztens baktérium által okozott betegséget nem lehet antibiotikumokkal meggyógyítani a rezisztencia miatt, és végül a beteg meghal.

Mindez oda vezethet, hogy 2050-re a multirezisztens baktériumok okozta bármilyen betegség lehet a vezetőhalálok az egész világban. Végsősoron az ember, az állat és a környezet egészsége egy. Ezt mondja ki helyesen a „One Health” kezdeményezés, amelynek egyik célja 2030-ra az antibiotikum felhasználás felére csökkentése

- mondta Branduse László.

De akkor mire adható antibiotikum?

A vírusokra nem hatnak az antibiotikumok, vírusfertőzés esetén legfeljebb abban az esetben indokolt a használatuk, ha szinte biztosra vehető, hogy van bakteriális felülfertőződés is. Csakis a bakteriális eredetű fertőző betegségek gyógykezelésére adható antibiotikum. A megelőző kezelés csak nagyon ritka esetekben indokolt, például egy nagyobb operáció előtt. Még 100 év sem telt el a penicillin felfedezése óta, ebből látszódik mennyire gyorsan változik az orvostudomány is. Az állatgyógyászattal párhuzamosan a humán gyógyászatban is egyre inkább az lesz a „trend”, hogy nem adnak azonnal antibiotikumot.

Nagyon fontos tehát, hogy csak akkor kell szedni antibiotikumot, ha nagyon szükséges! Állategészségügyi diagnosztikai laboratóriumként a vonatkozó rendeletnek megfelelően a VetControll is biztosítja a laborhátteret a tudatos és célzott (nem túl széles hatásspektrumú) antibiotikum-használat érdekében.

A céllövöldében sem engedélyezett a sörétes puska használata

- mutatott rá egy találó képpel Branduse László az antibiotikumok célzott használatának fontosságára.

2050-re vezető halálok lehet?

Ahogyan az ember esetében, úgy az állatoknál sem mindegy, hogy mikor, milyen betegségre kaphatnak antibiotikumot. Reményt keltő három európai uniós ügynökség közös jelentése, amely bemutatja az antibiotikum-fogyasztás és az antibiotikum-rezisztencia alakulását Európában. Eszerint a legtöbb EU országban kisebb-nagyobb mértékben csökkent az antibiotikumok alkalmazása, esetenként ez a haszonállatok esetében még alacsonyabb is, mint az embereknél. Magyarországon sajnos a csökkenés inkább kisebb mértékű, és gazdasági haszonállatok tekintetében az EU-ban az ötödik legnagyobb mennyiségűantibiotikum-felhasználó ország vagyunk.

A csökkenő antibiotikumok alkalmazása azt sugallja, hogy a nemzeti szinten hozott intézkedések hatékonyak. A kolisztint is magában foglaló polimixinek nevű antibiotikum-csoport használata EU átlagban például közel a felére csökkent 2016 és 2018 között. Ez pozitív fejlemény, mivel a kolisztint kórházakban is alkalmazzák egyes multirezisztens baktériumokkal fertőzött betegek kezelésére - az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA), az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) tavaly nyári közleménye szerint.  Meg kell jegyezni azonban, hogy hazánkban korántsem ilyen mértékű a csökkenés: 2050-re a multirezisztens baktériumok okozta megbetegedések ugyanis akár vezető halálokká is válhatnak

Antibiotikum, nemcsak a szervezetben, hanem a környezetünkben is

Tapasztalatok szerint - embereknél és állatoknál egyaránt - sok esetben olyan mennyiségben adagolják az antibiotikumot, amire nem lenne szükség. Sőt, talán még maga az antibiotikum alkalmazása sem indokolt. A túlzott mennyiség viszont mindenképpen kárt okoz, hiszen bekerül a szennyvízbe, állatok esetén a kiszórt szerves trágyába, ezáltal bejut a környezetünkbe is. Ezért is írja elő az EU-s rendelet, hogy megelőzés céljából már nem adható antibiotikum – hívta fel a figyelmet a VetControll ügyvezetője, aki szerint a hazai állattartók között is egyre nagyobb törekvés van erre.

Jelent-e veszélyt az emberre az állatok antibiotikumos kezelése?

Szigorú szabályok írják elő, hogy csak antibiotikum-mentes állati terméket (hús, tej, tojás) lehet emberi fogyasztásra forgalomba hozni. Ezt célozza az élelmezés egészségügyi várakozási idő, amely minden antibiotikum-készítményre megszabja, hogy utolsó alkalmazása után mennyi ideig nem kerülhet emberi fogyasztásra az állati termék. Ennek betartását az élelmiszerek-maradékanyag vizsgálatával szigorúan ellenőrzik, ezért a valós, jelentős veszélyt az emberre nézve - a közhiedelemmel ellentétben - nem az antibiotikumokat tartalmazó állati termékek fogyasztása jelenti, hanem egyrészt az embergyógyászatban fennálló nem eléggé megalapozott és körültekintő antibiotikum használat, másrészt a fentebb elmondott környezeti antibiotikum szennyezés és ennek nyomán terjedő rezisztencia.

Nagyon fontos, hogy az emberek (mint gyógyszer- illetve állati termék fogyasztók, valamint társállat tartók) szemét felnyissuk, figyelmét felhívjuk a körültekintő, megfontolt antibiotikum használatra: ne adjunk sem embernek, sem haszonállatnak, de még társállatnak se antibiotikumot anélkül, hogy ne végeztettünk volna mikrobiológiai vizsgálatot. Ez egy új irány, de ez az egyetlen járható út a hosszan tartó egészségért

- mondta Branduse László.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?