Fenntarthatóbb lehet a sertéstartás - Tényleg ez lenne a megoldás?

Fenntarthatóbb lehet a sertéstartás - Tényleg ez lenne a megoldás?

agrarszektor.hu
Megkezdődött a tesztelés egy olyan projekt keretében, amelynek célja az állattenyésztésből származó kibocsátások környezeti hatásának csökkentése, miután egy észak-yorkshire-i sertéstenyésztő gazdaságban ammónia-kinyerő technológiát vezettek be. Mindez azt is jelenti, hogy egy lépéssel közelebb kerülhet a fenntarthatósághoz a sertéságazat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mezőgazdaság az ammóniakibocsátás egyik fő forrása, amely a biológiai sokféleségre negatív hatással lehet, például a talajban felhalmozódó nitrogén révén - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). A PigProGrAm egy lehetséges megoldást kínál a sertéshulladékból származó zöld ammónia kinyerésére, amelynek szerepe lehet a hidrogén előállításában is, ami értékes eszköz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A projekt a sertéstenyésztés több területét is vizsgálja, hogy elősegítse az ágazat fenntarthatóság irányába való elmozdítását.

Több szervezet anyagi ráfordításának köszönhetően a program költségvetése 600.000 font. A legújabb partner, a Membracon a vízkezelésre, a tiszta víz újrahasznosítására és a szennyvízkezelési megoldásokra specializálódott. A cég lefelé áramló gázkontaktora (DGC) egy szabadalmaztatott technológia, amely a gázelválasztási alkalmazások széles skáláján, például az ipari szén-dioxid elválasztásnál kiválóan alkalmazható. Az innovatív technológiát a múlt hónapban telepítették az észak-yorkshire-i sertésfarmra. Aman Sohl, a Membracon munkatársa elmondta:

A DGC-t ebben a projektben arra fogjuk használni, hogy az ágazat a fenntarthatóság útjára léphessen; figyelembe véve a körforgásos gazdálkodás valódi gyakorlatát, miközben megőrizzük a működés folytatásához szükséges szilárd pénzügyi profilt.

Az ammónia sertéshulladékból való kinyerése azt jelenti, hogy az ammóniakibocsátás szintje alacsonyabb lesz, a folyamat mellékterméke pedig olyan erőforrást hoz létre, ami kiváló minőségű műtrágyaként használható, valamint potenciálisan hidrogént is előállíthat.

Zanita Markham, az AHDB (Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács) projektmenedzsere elmondta, hogy a program az első lépcsője lesz annak a nagyobb demonstrációnak, amely az állattartásból származó zöld ammónia kinyerésére irányuló innovatív megközelítésben rejlő lehetőségeket hivatott bemutatni. A projekt előrelépést jelent a sertéstartó gazdaságok környezeti hatásainak csökkentése érdekében, ami nem csak az újabb és újabb zöld célkitűzések folyamatos teljesítését teszi lehetővé, hanem a sertéstenyésztésről alkotott közvélemény megítélését is jelentősen javíthatja.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?