Fenntarthatóbb lehet a sertéstartás - Tényleg ez lenne a megoldás?

Fenntarthatóbb lehet a sertéstartás - Tényleg ez lenne a megoldás?

agrarszektor.hu
Megkezdődött a tesztelés egy olyan projekt keretében, amelynek célja az állattenyésztésből származó kibocsátások környezeti hatásának csökkentése, miután egy észak-yorkshire-i sertéstenyésztő gazdaságban ammónia-kinyerő technológiát vezettek be. Mindez azt is jelenti, hogy egy lépéssel közelebb kerülhet a fenntarthatósághoz a sertéságazat.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A mezőgazdaság az ammóniakibocsátás egyik fő forrása, amely a biológiai sokféleségre negatív hatással lehet, például a talajban felhalmozódó nitrogén révén - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). A PigProGrAm egy lehetséges megoldást kínál a sertéshulladékból származó zöld ammónia kinyerésére, amelynek szerepe lehet a hidrogén előállításában is, ami értékes eszköz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A projekt a sertéstenyésztés több területét is vizsgálja, hogy elősegítse az ágazat fenntarthatóság irányába való elmozdítását.

Több szervezet anyagi ráfordításának köszönhetően a program költségvetése 600.000 font. A legújabb partner, a Membracon a vízkezelésre, a tiszta víz újrahasznosítására és a szennyvízkezelési megoldásokra specializálódott. A cég lefelé áramló gázkontaktora (DGC) egy szabadalmaztatott technológia, amely a gázelválasztási alkalmazások széles skáláján, például az ipari szén-dioxid elválasztásnál kiválóan alkalmazható. Az innovatív technológiát a múlt hónapban telepítették az észak-yorkshire-i sertésfarmra. Aman Sohl, a Membracon munkatársa elmondta:

A DGC-t ebben a projektben arra fogjuk használni, hogy az ágazat a fenntarthatóság útjára léphessen; figyelembe véve a körforgásos gazdálkodás valódi gyakorlatát, miközben megőrizzük a működés folytatásához szükséges szilárd pénzügyi profilt.

Az ammónia sertéshulladékból való kinyerése azt jelenti, hogy az ammóniakibocsátás szintje alacsonyabb lesz, a folyamat mellékterméke pedig olyan erőforrást hoz létre, ami kiváló minőségű műtrágyaként használható, valamint potenciálisan hidrogént is előállíthat.

Zanita Markham, az AHDB (Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács) projektmenedzsere elmondta, hogy a program az első lépcsője lesz annak a nagyobb demonstrációnak, amely az állattartásból származó zöld ammónia kinyerésére irányuló innovatív megközelítésben rejlő lehetőségeket hivatott bemutatni. A projekt előrelépést jelent a sertéstartó gazdaságok környezeti hatásainak csökkentése érdekében, ami nem csak az újabb és újabb zöld célkitűzések folyamatos teljesítését teszi lehetővé, hanem a sertéstenyésztésről alkotott közvélemény megítélését is jelentősen javíthatja.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03