Fenntarthatóbb lehet a sertéstartás - Tényleg ez lenne a megoldás?

Fenntarthatóbb lehet a sertéstartás - Tényleg ez lenne a megoldás?

agrarszektor.hu
Megkezdődött a tesztelés egy olyan projekt keretében, amelynek célja az állattenyésztésből származó kibocsátások környezeti hatásának csökkentése, miután egy észak-yorkshire-i sertéstenyésztő gazdaságban ammónia-kinyerő technológiát vezettek be. Mindez azt is jelenti, hogy egy lépéssel közelebb kerülhet a fenntarthatósághoz a sertéságazat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A mezőgazdaság az ammóniakibocsátás egyik fő forrása, amely a biológiai sokféleségre negatív hatással lehet, például a talajban felhalmozódó nitrogén révén - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). A PigProGrAm egy lehetséges megoldást kínál a sertéshulladékból származó zöld ammónia kinyerésére, amelynek szerepe lehet a hidrogén előállításában is, ami értékes eszköz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A projekt a sertéstenyésztés több területét is vizsgálja, hogy elősegítse az ágazat fenntarthatóság irányába való elmozdítását.

Több szervezet anyagi ráfordításának köszönhetően a program költségvetése 600.000 font. A legújabb partner, a Membracon a vízkezelésre, a tiszta víz újrahasznosítására és a szennyvízkezelési megoldásokra specializálódott. A cég lefelé áramló gázkontaktora (DGC) egy szabadalmaztatott technológia, amely a gázelválasztási alkalmazások széles skáláján, például az ipari szén-dioxid elválasztásnál kiválóan alkalmazható. Az innovatív technológiát a múlt hónapban telepítették az észak-yorkshire-i sertésfarmra. Aman Sohl, a Membracon munkatársa elmondta:

A DGC-t ebben a projektben arra fogjuk használni, hogy az ágazat a fenntarthatóság útjára léphessen; figyelembe véve a körforgásos gazdálkodás valódi gyakorlatát, miközben megőrizzük a működés folytatásához szükséges szilárd pénzügyi profilt.

Az ammónia sertéshulladékból való kinyerése azt jelenti, hogy az ammóniakibocsátás szintje alacsonyabb lesz, a folyamat mellékterméke pedig olyan erőforrást hoz létre, ami kiváló minőségű műtrágyaként használható, valamint potenciálisan hidrogént is előállíthat.

Zanita Markham, az AHDB (Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács) projektmenedzsere elmondta, hogy a program az első lépcsője lesz annak a nagyobb demonstrációnak, amely az állattartásból származó zöld ammónia kinyerésére irányuló innovatív megközelítésben rejlő lehetőségeket hivatott bemutatni. A projekt előrelépést jelent a sertéstartó gazdaságok környezeti hatásainak csökkentése érdekében, ami nem csak az újabb és újabb zöld célkitűzések folyamatos teljesítését teszi lehetővé, hanem a sertéstenyésztésről alkotott közvélemény megítélését is jelentősen javíthatja.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?