Hatékony a magyar viperavédelem: több száz új egyed született

Hatékony a magyar viperavédelem: több száz új egyed született

agrarszektor.hu
Az idei nyáron 38 nőstény összesen 494 kígyóval (253 hím és 241 nőstény) gyarapította a Rákosivipera-védelmi és Oktató Központ állományát. Az idei szaporulattal együtt pedig a Központ működése alatt eddig összesen 4896 rákosi vipera látta meg a napvilágot a tenyésztési program keretein belül – adta hírül pénteken a Rákosi Vipera Védelmi Program weboldala.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Idén az átlagos alomméret 13 volt és a kisviperák átlagosan 14,4 centiméteres hosszúsággal és 2,6 gramm súllyal jöttek világra. A megfigyelt és feljegyzett párzások esetében az átlagos vemhességi idő 108 nap volt. Az augusztus első hetében tapasztalt hidegfront és heves esőzések hatására a szülések hozzávetőleg egy héttel később történtek az eddigi években megszokottnál.

Személyi igazolványt is kapnak

A több évtizedes gyakorlathoz hasonlóan a kisviperák születésüket követően egyedi regisztráción esnek át, melynek során elkészülnek az azonosításhoz szükséges fotók, valamint születéskori testsúlyuk és testhosszuk is feljegyzésre kerül.

A rákosi viperák álelevenszüléssel hozzák világra utódaikat. A vemhesség során a nőstények testében az embriók különálló hártyás burokban fejlődnek, amiket tekinthetünk meszes héj nélküli tojásoknak. A kisviperák ebben az átlátszó burokban jönnek világra, melynek felszakítása a születést követő első erőpróba. Rögtön ezután első vedlésükön is túlesnek, majd szétszélednek és önállóan táplálkoznak.

Veszélyeztetett a hazai állomány

– áll a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

A rákosi vipera rohamos térvesztésének legfőbb oka élőhelyeinek átalakítása. Az intenzív mezőgazdasági tevékenységgel járó gyephasználat a faj számára kedvezőtlennek bizonyult. Tovább ritkította állományait a kereskedelmi célú gyűjtés, és a szándékos pusztítás. A megmaradt, kislétszámú populációk sérülékenyekké váltak, s már kisebb lokális katasztrófák is elegendőek lehetnek felmorzsolódásukhoz – teszik hozzá.

Oktatási programjaik is vannak

Ennek megfelelően a védelmi program nem csupán a faj szaporításával foglalkozik, hanem nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a rákosi viperát minél több emberrel megismertesse. Ennek érdekében az MME, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai óvodákban, iskolákban tartanak szemléletformáló előadásokat a rákosi vipera mellett a hazai kígyófajokról is. Különböző rendezvényeken, szakmai napokon az érdeklődő felnőtt közönség megismerheti ezt az egyedülálló fajt és a hozzá kapcsolódó védelmi programot.

Halpern Bálint, a Rákosi Vipera Védelmi Program Life programvezetője bemutatja a fajt az érdeklődőknek
Halpern Bálint, a Rákosi Vipera Védelmi Program Life programvezetője bemutatja a fajt az érdeklődőknek

A Rákosi Vipera Védelmi Programot az Agrárminisztérium és az Európai Unió LIFE-Nature alapja támogatja, de magánadományokkal is támogatják a kezdeményezést mindazok, akiknek fontos ennek a kifejezetten veszélyeztetett fajnak a fennmaradása.

Fotók: rakosivipera.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03