2023. december 11. hétfő Árpád
Meglepő dolog derült ki a kávézaccról: ezt sokan nem gondolták volna

Meglepő dolog derült ki a kávézaccról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Együttműködésbe kezdett a Coca-Cola HBC Magyarország és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), amely a mindennapi kávézás során keletkező zacc átfogó vizsgálatát és újrahasznosítási útjainak feltárását tűzte ki célul. A projekt első lépéseként hallgatói pályázatot indítottak, amely a Coca-Cola HBC Magyarország vendéglátóipari vevőpartnereinél keletkező kávézacc biztonságos be- és visszagyűjtési rendszerének kidolgozására tesz kísérletet.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Ma Magyarországon a felnőtt lakosság mintegy 80 százaléka napi rendszerességgel kávézik, évente 18 ezer tonna kávét fogyasztunk el, amiből több mint 14 000 tonna kávézacc keletkezik. Az értékes anyagokban gazdag zacc döntő többsége jelenleg hulladékká válik, mivel nincs bekapcsolva a körforgásba - írja közös közleményében a a Coca-Cola HBC Magyarország és a (MATE).

A Coca-Cola HBC Magyarország vállalat kutatást végzett vendéglátóipari partnerei körében a zacc felhasználásáról, hogy megismerje a szektor meglátásait és tapasztalatait. A válaszadó vevőpartnerek jelentős része (68%) naponta kevesebb mint 3 kilogramm kávét használ fel és a válaszadók közel fele (48%) a szemétbe dobja az ebből keletkező kávézaccot. Mintegy 10 százalékuk komposztálja a fontos mellékterméket, és bár minden tizedik válaszadó nagyon szeretné újrahasznosítani a zaccot, erre egyelőre nincsen lehetősége. Kisebbségben vannak azok a partnerek, akik jelenleg is hasznosítják a kávézaccot a növények alá szórva, mások pedig a lefolyóba öntik. Az is kiderült, hogy a vállalati HoReCa partnerek több mint felét (53%) érdekelné a jövőben a zaccbegyűjtő rendszer és az ahhoz való kapcsolódás lehetősége, mert szeretnék, ha ez az értékes alapanyag nem a szemétben végezné.

A kávézacc értékesebb anyag annál, mintsem, hogy hulladékként végezze. Számos olyan összetevő alkotja, amelyek alkalmassá teszik az újrahasznosulásra. A Coca-Cola HBC Magyarország és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem budai campusa együttműködésükben azt vizsgálja, hogy miként adhatunk új életet a mindennapi kávézásaink során keletkezett zaccnak. Az együttműködés első fázisában a vendéglátóiparban keletkező kávézacc biztonságos visszagyűjtési rendszerének kidolgozását célozzák meg az egyetem hallgatóinak bevonásával. A Coca-Cola HBC Magyarország reményei szerint a pályázaton beérkezett ötleteket a gyakorlatban is hasznosítani tudják a későbbiekben a HoReCa vevőpartnereik körében.

A kávézacc nem egy hulladék, hanem egy értékes ásványi anyagokban gazdag termék, mégis alig vannak jó gyakorlatok a körforgásba történő bekapcsolására. A zaccot olyan értékes összetevők alkotják, amelyek lehetővé teszik újrahasznosítását számos iparágban (például élelmiszeripar, gyógyszeripar, mezőgazdaság, csomagolóanyagok vagy üzemanyagok), de megoldatlan az újbóli felhasználásig tartó tárolása, az értékeinek a megőrzése

- mondta Badakné Kerti Katalin, a MATE egyetemi docense.

A novemberben záruló Zaccmentő hallgatói pályázat célja olyan megvalósítható, valós piaci környezetben helytálló és egyben kreatív megoldások életre hívása, átgondolása, illetve kidolgozása, amelyek lehetővé teszik a kávézacc visszagyűjtését és a feldolgozás helyszínére történő eljuttatását olyan módon, hogy az alapanyag értékessége ne sérüljön, hasznossága megmaradjon. A pályázatra összesen 27 hallgatói csapat jelentkezett, akiknek november közepéig van arra lehetőségük, hogy kidolgozzák ötleteiket, majd a zsűri elé tárják megoldásaikat.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33