Szereted a kávét? Akkor ennek a hírnek nagyon nem fogsz örülni

Szereted a kávét? Akkor ennek a hírnek nagyon nem fogsz örülni

agrarszektor.hu
Az éghajlatváltozás komoly problémákat vet fel a világ számos területén, nincsen ez másként a mezőgazdaságban, sőt, a kávé előállításában sem. Egy tanulmány szerint a világ harmadik legnagyobb kávétermelője, Kolumbia komoly nehézségeket tapasztal a termelés fenntartásában.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A számok is jól mutatják, hogy mennyire fontos részét képezi a kávé a kolumbiaiak életében: mintegy 550 ezer család megélhetése függ közvetlenül, több százezeré pedig közvetetten az előállításától - nem meglepő, hogy a kávécserje és a kávéfa az egyik legnagyobb mennyiségben termelt növény az országban - írja a ZME Science. Az egyre jobban változó éghajlati viszonyok azonban egyre több aggodalomra adhatnak okot Kolumbia kávé minőségével és mennyiségével kapcsolatban.

Úgy tűnik, hogy nem alaptalan a félelem, hiszen a kávé nagyon érzékenyen a kiszámíthatatlan időjárásra. A szakértők úgy gondolják, hogy a 2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés nagyon nagy mértékben csökkentheti a termékenységet: Brazíliában 20%-kal, Kolumbiában 24%-kal, Mexikóban pedig akár 34%-kal is. Korábbi tanulmányok során kiderült, hogy a kolumbiai kávétermesztő hegyvidéki régió évtizedenként már 0,3 Celsius-fokkal melegszik. Ha mindez nem lenne elég, a növekvő felhőzet miatt a napfényes órák száma is 19%-kal csökkent a múlt század közepe óta. 

A kolumbiai kávé jelenleg a különböző magasságú területeken növekszik, az éghajlati hatások pedig valószínűleg nagyon eltérőek lesznek az alacsony és a magas fekvésű régiókban is

- mondta Sandy Dall'Erba agrárkutató

A kávétermelés és az éghajlat viszonya

Dall'Erba és egy kutatócsoport Kolumbia teljes területén vizsgálta az éghajlati vizsonyokat és a kávétermesztést. Összesen 521 kávétermelő adatkészletével dolgoztak, melyet 2007 és 2013 között rögzítettek az önkormányzatok. Többek között megállapították azt, hogy a kis magasságban fekvő településekre negatív hatással lesz az éghajlatváltozás az elkövetkező években.

Kolumbiában összességében nem csökken a termelékenység, de ha megvizsgáljuk az önkormányzatok közötti hatást, akkor sok különbséget láthatunk, amelyek elvesznek az országos átlagban

- vélekedett a tanulmány vezetője, Federico Ceballos-Sierra.

A kávétermelés termelékenysége 2061-re országos szinten 7,6%-kal növekszik, de az előrejelzések változnak - derül ki a tanulmányból. Ez azt jelenti, hogy Kolumbia 1500 méter feletti régióiban várhatóan 16%-kal fog nőni a termékenység, az alacsonyabb fekvésű régiókban azonban 8,1%-kal csökkenni fog. Ebből tehát az következik, hogy az éghajlatváltozás okozta magasabb hőmérséklet komoly hatással lesz a kávétermesztési helyekre, hiszen a termeléshez túl forróvá és szárazzá válhatnak, miközben kedvez azoknak a területeknek, melyeket nem tartanak jelentősnek a kávé előállítása szempontjából. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03