Kényszerpályára került a magyar gabonatermesztés: komoly döntések előtt állnak a gazdák

MTI
Komoly döntések előtt áll a gabonavertikum, a magyar mezőgazdaság meghatározó ágazata - mondta Nagy István agrárminiszter a Gabonavertikum - versenyképesség itthon és a világban elnevezésű konferencián a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán, Mosonmagyaróváron.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Gazdálkodás című agrárökonómiai tudományos folyóirat által szervezett tanácskozáson Nagy István hangsúlyozta, hogy az irányok meghatározásánál a hozzáértő és az ágazatot képviselő szakembereknek figyelembe kell venniük a klimatikus változásokat, a piaci igényeket, ugyanakkor számolniuk kell azzal is, hogy generációváltás zajlik az ágazatban. Kifejtette, hogy a jelenlegi fiatal generáció felé számokkal kell alátámasztani, hogy az agráriumban dolgozni jó és jövedelmező tevékenység. 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A klimatikus változásokról azt mondta: "felelősek vagyunk azért is, hogy hogyan tudjuk fenntartani és javítani a földek termőképességét". A Duna tavalyi rekordalacsony vízállása miatt a hazai gabona exportja Németországba nyolc százalékkal csökkent, mert a vízi szállításról közútira kellett áttérni - jegyezte meg. 

Potori Norbert, az Agrárgazdasági Kutató Intézet kutatási igazgatója arról beszélt, hogy ez a terület fejlődési kényszerpályán van. A gazdálkodók száma csökkenni fog a jövőben, átlagos életkoruk emelkedik, miközben a gazdaságok átlagos mérete és tőkeintenzitás nő, az árbevétel jövedelemtartalma pedig csökken, vagyis nő kitettségük az árak vonatkozásában.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?