Ez tényleg sokkoló: ha ez így megy tovább, Magyarországot is eléri a vízhiány

agrarszektor.hu
Az európai országokat is fenyegeti a klímaváltozás okozta extrém vízhiány, és pár évtized múlva akár Magyarországot is elérheti. Az aszályosodás és a melegedés hatására gyorsabban párolog a talajból a víz, így egyre nagyobb szükség lesz az öntözésre, nem mindegy azonban, hogy erre milyen vizet használunk majd.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Évről évre növekszik az aszályos időszakok száma és gyakorisága Közép-Európában és így Magyarországon is egyaránt, ami azt jelenti, hogy a klímaváltozás okozta extrém vízhiány már nem csak az afrikai és közel-keleti, hanem az európai országokat is fenyegeti - derül ki a World Resources Institute nevű amerikai kutatóintézet legújabb tanulmányából. A mezőgazdaság, az ipar és a lakosság megnövekedett vízigénye együttesen okozzák az extrém vízhiányt, amit felerősít az is, hogy nem mindig a legügyesebben gazdálkodunk a vízkészleteinkkel - mondta az Inforádiónak Ürge-Vorsatz Diána klímakutató.

A szakértő nem tartja kizártnak, hogy egy-két évtizeden belül Magyarországot is elérheti a vízhiány, annak ellenére, hogy az ország köztudottan gazdag vízkészletekben. Mint mondta, lehet, hogy csak időlegesen, és csupán bizonyos területeken, de feszültség léphet majd fel azzal kapcsolatban, hogy ki használhatja fel a helyileg elérhető édesvízkészletet. Az aszályosodás és a melegedés hatására gyorsabban párolog a talajból a víz, így egyre nagyobb lesz az igény az öntözésre, a klímakutató szerint azonban fontos lenne arra is odafigyelni, hogy milyen vizet használunk öntözésre. Erre a célra ugyanis nem azokat a készleteket kellene fogyasztani amikre a lakosságnak, esetleg a gazdasági szférának is szüksége lehet.

A World Resources Institute tanulmánya szerint valószínűleg egyre nagyobb tömegek kényszerülnek elhagyni szülőföldjüket a vízhiány miatt. Jelenleg 500 millió ember él olyan területen, ami az elsivatagosodás áldozata. Ürge-Vorsatz Diána kiemelte, ahhoz, hogy ezeket a folyamatok vissza lehessen fordítani, már most változtatani kellene a mezőgazdasági, vízgazdálkodási, élelmiszertermelési és élelmiszerelosztási gyakorlatokon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?