A régi földértékelési módszerek teljesen elavultak: itt vannak az újak

agrarszektor.hu
Több millió földtulajdonost érinthetnek és szinte valamennyi gazdálkodó tevékenységét befolyásolhatják azok a földszabályozási tervek, amelyek birtokrendezési törvénycsomagként jövőre kerülhetnek a parlament elé. Az osztatlan közös földtulajdonok felszámolása a törvény elsődleges célja, mivel a mai helyzet jelentősen gátolja a termőföldek hasznosítását. Emellett napirendre kerülhet a földöröklés újraszabályozása is, hogy az osztatlan tulajdonok ne "termelődjenek" újra. Az Agrárszektor Konferencia utolsó szekciója ezzel a kérdéssel foglalkozott.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Sáhó Ákos, az Agrotax Kft. ügyvezetője a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián tartott előadásában a föld értékelése során szükséges és lezajlott drasztikus módszertani változásokról beszélt. Elöljáróban kifejtette, melyek azok a területek, ahol szükséges a termőföldek korrekt árazása. Ezek a működőképes gazdaságok, a hitelintézetek, a magánszektor adásvételei, a bérleti szerződései, az öröklés, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (földbizottságok), valamint az államigazgatás (állami tulajdonú területek, földhivatalok, jegyzők, NAV). Az Agrotax Kft. ügyvezetője elmondta, hogy előkészítés alatt van az osztatlan közös területek felszámolásának szabályozása, amely tavaszra várható, és körülbelül száz jogszabályt érinthet.

Sáhó Ákos elmondta, hogy az eddigi rendszer elavult. A 90-es évek adatbázisai szűkösek, rendezetlenek, az egységes országos képzés hiánya pedig esetlegessé teszi az értékelési gyakorlatokat.

A polihisztorok kora lejárt. Ma már nem lehet egy termőföld-értékelésnek egy ember tudásán alapulnia. Ez egy kedvező pillanat arra, hogy azok helyett a módszertanok helyett, amelyek fölött eljárt az idő, valami mást csináljunk

- mondta Sáhó Ákos.

A változás iránti igény nem hazai sajátosság. A nemzetközi trendek is azt mutatják, hogy a földek értékelésének fel kell használnia a fejlődő technológiákat. Már itt vannak azok az alapok, amelyekre építve ki lehet alakítani az új struktúrákat. A digitális forradalom már lezajlott, most egy üzleti forradalomra lesz szükség.

Sáhó Ákos szerint ehhez az üzleti forradalomhoz elsődlegesen innovációra lesz szükség. Ezen felül pedig célzatos és átgondolt adatbázis-építésre, adatbányászatra (az érdekes és értékes adatok összefüggéseinek feltárására), az egyes szakterületek ismeretanyagának célorientált integrálására, real-time kapcsolatok kiépítésére és algoritmizált automatizálási folyamatokra.

Az Agrotax Kft. ügyvezetője a földértékelések jövőjét az online alapú, desk-top értékelésben, az országosan értelmezhető, azonos alapokra épülő eljárásban, a földrészlet minden méretbeli és műszaki-diagnosztikai adatának felhasználásában, a 24 órán belüli vállalási időben és a digitalizálásban látja.

A Portfolio Agrárszektor 2019 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Stiller Ákos

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?