Közös uniós agrármilliárdok: óriási a bizonytalanság, nyomást kell gyakorolni

agrarszektor.hu
Komoly pénzek sorsa forog kockán az új Közös Agrárpolitikában, ugyanakkor óriási a csúszás és rengeteg a kérdőjel - hangzott el a Portfolio Agrárszektor konferencián. A kerekasztal-beszélgetésben a szakemberek egyetértettek abban, hogy nyomást kell gyakorolni az Európai Bizottságra annak érdekében, hogy a források megfelelően legyenek elosztva, és Magyarország számára is kedvező döntések szülessenek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Rengeteg a bizonytalanság akörül, hogy lesz-e 2020-ra új Közös Agrárpolitika, lesznek-e új jogszabályok, ha ugyanis az Európai Parlament sebességét és a jogszabályok végrehajtásának sebeségét nézzük, komoly kétségek merülhetnek fel - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián. "Jelenleg az is kérdés, hogy mennyi az annyi, az azonban, hogy ez kiderüljön, egy hosszú döntésfolyamat része.

Amíg nem tudjuk, hogy mekkora összegből gazdálkodik majd az új KAP, addig nem szabad a tartalmi ügyekben megállapodni."

A következő év az intézkedések, és a beavatkozási logika kialakításáról fog szólni, ami várhatóan 2021 első negyedévében fog megszületni - tette hozzá.

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója szerint fontos, hogy a támogatáspolitika megpróbáljon azokhoz a változásokhoz igazodni, amelyek a mezőgazdaságban európai szinten is lezajlottak az elmúlt években. A jelenlegi támogatáspolitika a 10-20 ével ezelőtti mezőgazdaságra lett kidolgozva, amit most már nehéz lekövetni, de fontos, hogy az új szakmailag is vállalható és követhető legyen. "Ha zöldítési folyamatot indítunk el, akkor alkalmazkodjunk hozzá, ha precíziós gazdálkodunk, akkor pedig megfelelő szakmai háttérre van szükség." A főigazgató szerint olyan intézkedéseket kellene hozni, amelyek lehet, hogy első hallásra nem tetszenének a gazdáknak, és komoly zúgolódást eredményezne, ugyanakkor szükség van rájuk, mert

a jelenlegi támogatási rendszer nem motiválja kellőképpen a gazdákat arra, hogy fejlesszenek.

Ezzel a szakember a normatív támogatások magas arányára utalt a beruházási támogatásokkal szemben. Nyomást kell gyakorolni a Bizottságra, mert Magyarországnak is az az érdeke, hogy a lehető legjobb döntések szülessenek - közölte Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke. "Jelenleg nagyon sok mindenben korlátozva vagyunk, ezért a tudományt és a legjobb technológiákat kell segítségül hívni ahhoz, hogy a versenyképességünket javítani tudjuk." Az elnök szerint nem várhatunk jót, és biztosan iszonyú verseny lesz, így nem szabad elkényelmesedni.

Papp Gergely (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara), Feldman Zsolt (Agrárminisztérium), Gyuricza Csaba (Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ), Jakab István (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége), Kovács Zoltán MBA (Rekontir Cégcsoport), Mezei Dávid (Takarékbank)

2020 után fel kell arra készülni, hogy az innovativ fejlesztések nagyon meghatározóak lesznek, és a súlyuk biztosan növekedni fog - hangsúlyozta Kovács Zoltán, a Rekontir Cégcsoprot ügyvezető igazgatója. Hozzátette, ha tehetné, három dolgot kérne az új Közös Agrárpolitikával kapcsolatban:

a pályázatokkal elérhető beruházásokban legyen 50 százalék a támogatási arány, 100 százalék legyen a kérhető előleg, és legyenek a támogatással kombinálható hiteltermékek.

"Ha ezek megvalósulnak, akkor a beuházások sokkal rövidebb időn belül megvalósulhatnak majd" - emelte ki. Mezei Dávid, a Takarékbank uniós és agrárkapcsolatokért felelős igazgatója úgy látja, hogy a KAP-pal késésben vagyunk, és ez Magyarországnak sem jó. Szerinte az uniónak mindig kellenek úgynevezett zászlóshajó-programok, ezek azonban nem voltak sikeresek az utóbbi időben.

A talajt, a vizet és a levegőt védeni kell, és meg kell akadályozni a pazarlást. Ám ez a cél innovációkkal és precíziós termeléssel is elérhető, ezt kell megértenie a környezetvédőknek is."

A Portfolio Agrárszektor 2019 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Stiller Ákos

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?