Itt a bejelentés: vadonatúj segítséget kapnak a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Rengeteg változásra lehet számítani 2020-tól a támogatások kifizetésével kapcsolatban - mondta a Portfolio Agrárszektor konferencián Kondra Laura, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese, a kincstár pedig igyekszik erre reagálni, ezért a jövő év végéig kifejlesztenek egy mobilalkalmazást. A fejlesztés ingyenesen elérhető lesz, és széleskörű funkcionalitással rendelkezik majd a Közös Agrárpolitika támogatásait igénylők részére.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az agrárvidékfejlesztési támogatások intézményrendszere nagyon bonyolult, ebben kell a Magyar Államkincstárnak (MÁK) a kifizetéseket menedzselni, főbb stratégiai partnerével az Agrárminisztériummal, illetve a kormányhivatalokkal - mondta a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián Kondra Laura. A kifizetésekkel kapcsolatban tájékoztatott, hogy 2018. január 1. és december 31. között 665 milliárd forint mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatás, 2019-ben pedig már december 1-ig 667 milliárd támogatás kifizetése történt meg 190 ezer ügyfél részére.

A 2018. évi egységes kérelem keretében benyújtott jogcímekre 2019. június 30-ig 474 milliárd forint került kifizetésre, a 2019. évi egységes kérelem keretében benyújtott jogcímekre pedig 2019. október 16-án kezdődött meg az előlegfizetés 2019. november 30. napjáig, és a korábbi évek időarányos kifizetéseit tekintve rekordösszegű, összesen 212 mlliárd forint támogatás kifizetése történt meg. Kondra Laura kiemelte, hogy mindig nagyon sok a hiba, de ezt igyekeznek a gazdákkal együtt szankciómentesen kijavítani, emiatt is látványosan lecsökkent a felülvizsgálandó blokkok száma.

A zöldítés vonatkozásában 95 ezer ügyfél összesen 29 milliárd forint támogatást kapott, emellett jelentős összeget fizettek ki az AKG-s ökológiai gazdálkodásra áttérése is. Ugyanakkor még most decemberben is lesznek részfizetések, például a gyümölcsösök, a kistermelők, a fiatal gazdák számithatnak kifizetésekre.

A vidékfejlesztési program beruházási típusú támogatásaival kapcsolatban az elnökhelyettes közölte, a beruházási típusú intézkedések tekintetében benyújtott támogatási igénylések száma megközelíti a 37 ezret, több mint 32 ezer változás bejelentés érkezett be, a teljes programozási időszak alatt pedig eddig 13 400 kérelem kifizetése történt meg a 18 ezer kérelemből, mintegy 193,5 milliárd forint összegben. A piaci és nemzeti támogatások tekintetében 2019 decemberéig összesen 82 milliárd forint kifizetésére került sor. Idén a zöldszüretben 328 ügyfél volt érintett, 2663 darab kérelem tekintetében 3825 darab területre vonatkozóan, több mint 3200 hektár területnagyságon végezték el a zöldszüretet a kérelmezők, a kincstár 2,3 milliárd forintot meghaladó támogatást fizetett ki nekik.

2020-ban sok változásra lehet számítani, ilyen például, hogy a méhészeti programnak sokkal több alintézkedése lesz a jövő évtől, illetve a támogatás keretösszege 1,6 milliárd forintról 1,9 milliárd forintra nőtt. 2020 után a tagállamok sokkal nagyobb mozgásteret kapnak majd, viszont sokkal elszámoltathatóbbak lesznek így az országok, és sokkal nagyobb lesz a felelősség

- emelte ki Kondra Laura.

A közvetlen kifizetések terén például célzottabb kifizetések lesznek, lesz egy úgynevezett alapszintű jövedelemtámogatás, termeléstől függő támogatás, fiatal gazdák támogatása, illetve új ökológiai támogtás is lesz. Változás még, hogy nagyobb hektáronként támogatást biztosítanak majd a kis- és középes méretű gazdaságoknak. A területalapú támogatások terén is lesz módosulás, távérzékeléses monitoring rendszer lesz ugyanis a megszokott helyszíni ellenőrzés helyett. 

A Magyar Államkincstárnak is lesznek újításai 2020-ban, az egyik ilyen, hogy kifejlesztenek egy Kifizető Ügynökségi alkalmazást mobileszközökre. Ez ingyenesen elérhető lesz, széleskörű funkcionalitással rendelkezik majd a Közös Agrárpolitika támogatásait igénylők részére. Az alkalmazásban lesznek majd ügyfélszolgálati funkciók, tájékoztatási funkciók, valamint meg lehet majd tekinteni benne a mezőgazdasági parcellaadatokat.

A Portfolio Agrárszektor 2019 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Stiller Ákos

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?