Itt a bejelentés: vadonatúj segítséget kapnak a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Rengeteg változásra lehet számítani 2020-tól a támogatások kifizetésével kapcsolatban - mondta a Portfolio Agrárszektor konferencián Kondra Laura, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese, a kincstár pedig igyekszik erre reagálni, ezért a jövő év végéig kifejlesztenek egy mobilalkalmazást. A fejlesztés ingyenesen elérhető lesz, és széleskörű funkcionalitással rendelkezik majd a Közös Agrárpolitika támogatásait igénylők részére.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az agrárvidékfejlesztési támogatások intézményrendszere nagyon bonyolult, ebben kell a Magyar Államkincstárnak (MÁK) a kifizetéseket menedzselni, főbb stratégiai partnerével az Agrárminisztériummal, illetve a kormányhivatalokkal - mondta a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián Kondra Laura. A kifizetésekkel kapcsolatban tájékoztatott, hogy 2018. január 1. és december 31. között 665 milliárd forint mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatás, 2019-ben pedig már december 1-ig 667 milliárd támogatás kifizetése történt meg 190 ezer ügyfél részére.

A 2018. évi egységes kérelem keretében benyújtott jogcímekre 2019. június 30-ig 474 milliárd forint került kifizetésre, a 2019. évi egységes kérelem keretében benyújtott jogcímekre pedig 2019. október 16-án kezdődött meg az előlegfizetés 2019. november 30. napjáig, és a korábbi évek időarányos kifizetéseit tekintve rekordösszegű, összesen 212 mlliárd forint támogatás kifizetése történt meg. Kondra Laura kiemelte, hogy mindig nagyon sok a hiba, de ezt igyekeznek a gazdákkal együtt szankciómentesen kijavítani, emiatt is látványosan lecsökkent a felülvizsgálandó blokkok száma.

A zöldítés vonatkozásában 95 ezer ügyfél összesen 29 milliárd forint támogatást kapott, emellett jelentős összeget fizettek ki az AKG-s ökológiai gazdálkodásra áttérése is. Ugyanakkor még most decemberben is lesznek részfizetések, például a gyümölcsösök, a kistermelők, a fiatal gazdák számithatnak kifizetésekre.

A vidékfejlesztési program beruházási típusú támogatásaival kapcsolatban az elnökhelyettes közölte, a beruházási típusú intézkedések tekintetében benyújtott támogatási igénylések száma megközelíti a 37 ezret, több mint 32 ezer változás bejelentés érkezett be, a teljes programozási időszak alatt pedig eddig 13 400 kérelem kifizetése történt meg a 18 ezer kérelemből, mintegy 193,5 milliárd forint összegben. A piaci és nemzeti támogatások tekintetében 2019 decemberéig összesen 82 milliárd forint kifizetésére került sor. Idén a zöldszüretben 328 ügyfél volt érintett, 2663 darab kérelem tekintetében 3825 darab területre vonatkozóan, több mint 3200 hektár területnagyságon végezték el a zöldszüretet a kérelmezők, a kincstár 2,3 milliárd forintot meghaladó támogatást fizetett ki nekik.

2020-ban sok változásra lehet számítani, ilyen például, hogy a méhészeti programnak sokkal több alintézkedése lesz a jövő évtől, illetve a támogatás keretösszege 1,6 milliárd forintról 1,9 milliárd forintra nőtt. 2020 után a tagállamok sokkal nagyobb mozgásteret kapnak majd, viszont sokkal elszámoltathatóbbak lesznek így az országok, és sokkal nagyobb lesz a felelősség

- emelte ki Kondra Laura.

A közvetlen kifizetések terén például célzottabb kifizetések lesznek, lesz egy úgynevezett alapszintű jövedelemtámogatás, termeléstől függő támogatás, fiatal gazdák támogatása, illetve új ökológiai támogtás is lesz. Változás még, hogy nagyobb hektáronként támogatást biztosítanak majd a kis- és középes méretű gazdaságoknak. A területalapú támogatások terén is lesz módosulás, távérzékeléses monitoring rendszer lesz ugyanis a megszokott helyszíni ellenőrzés helyett. 

A Magyar Államkincstárnak is lesznek újításai 2020-ban, az egyik ilyen, hogy kifejlesztenek egy Kifizető Ügynökségi alkalmazást mobileszközökre. Ez ingyenesen elérhető lesz, széleskörű funkcionalitással rendelkezik majd a Közös Agrárpolitika támogatásait igénylők részére. Az alkalmazásban lesznek majd ügyfélszolgálati funkciók, tájékoztatási funkciók, valamint meg lehet majd tekinteni benne a mezőgazdasági parcellaadatokat.

A Portfolio Agrárszektor 2019 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Stiller Ákos
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?