Igazi áttörés: egy lépéssel közelebb kerültek a kutatók a marsi növénytermesztéshez

Igazi áttörés: egy lépéssel közelebb kerültek a kutatók a marsi növénytermesztéshez

A Georgiai Egyetem (University of Georgia - UGA) geológusai olyan mesterséges talajkeverékeket fejlesztettek ki, amelyek a Marson megtalálható anyagokat imitálják. A kutatók azt próbálják felmérni, hogy mennyire lehetnek termékenyek ezek a mesterséges talajok.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Alig egy hónapja tartottak nagyszabású online konferenciát a nagy kínai dróngyártó, a XAG, a Wageningeni Egyetem (WUR), az ID Capital Pte és a VCearth szakemberei arról, hogy hogyan lehetne növényeket termeszteni a Marson, és hogy hogyan lehetne zárt mezőgazdasági ökoszisztémát kialakítani a vörös bolygón. Az eseményről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET
December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Az, hogy valaha is embert küldjünk a Marsra, attól függ, hogy tudunk-e ott élelmiszert termelni. A Georgiai Egyetem geológusai ezért próbálják megtalálni az ott rendelkezésre álló anyagok legjobb felhasználási módjait. Ezért alkottak meg olyan mesterséges talajkeverékeket, amelyek a marsi talajok összetételét imitálják, írta meg a Future Farming. Ezért vizsgálták meg a tudósok a marsi talajok termékenységét, eredményeikről pedig tanulmányt tettek közzé az egyetem honlapján.

A vörös bolygón könnyűszerrel megtalálható anyagok egyes jellegzetességeit akarjuk szimulálni. Az, hogy milyen ásványokból és sókból állnak ezek a talajok, sokat elárulnak nekünk a lehetséges termékenységükről

- jelentette ki Laura Fackrell, a tanulmány vezető szerzője, aki geológiából PhD-zik.

A kutató elmondta, hogy a tápanyagok, a talaj sótartalma, savassága mind-mind közrejátszanak abban, hogy mennyire termékeny egy talaj. Ha fel tudják mérni, hogy ezeken a spektrumokon hol állnak a marsi talajok, azzal arra is erős becslést adhatnak, hogy alkalmasak-e arra, hogy életet adjanak, és ha nem, milyen megoldással lehet őket életképessé tenni.

A vékony légkör, az extrém hideg és az alacsony oxigénszint ellenére a Mars felszínén megtalálhatóak a növények számára szükséges tápanyagok, így a nitrogén, a foszfor és a kálium is. Ezeknek a jelenléte elhárítja a marsi növénytermesztés elől az egyik nagy akadályt, de vannak még bőven kihívások.

Az egyik probléma az, hogy ezek az anyagok ugyan megtalálhatóak a talajban, de ez még nem jelenti azt, hogy hozzáférhetőek is a növények számára. Ha egy növényt azért ültetünk el egy adott helyre, mert ott sok a vas és a magnézium, még nem jelenti azt, hogy a növényünk ezt fel is tudja használni

- mondta Laura Fackrell.

A tudós rámutatott, hogy emellett az is előfordulhat, hogy a szükséges tápanyagok egyike-másika elégtelen mennyiségben van jelen a talajban, vagy épp ellenkezőleg, olyan nagy koncentrátumban, hogy az már mérgező a növény számára. A szimulált talajkeverékekkel Laura Fackrell és csapata arra jöttek rá, hogy a marsi talajok - textúrájukat tekintve - szárazak és kérgesek, ami tovább nehezíti a felhasználásukat.

A kutatók a mezőgazdasági tudományokat alkalmazva most olyan eljárásokat próbálnak meg a marsi talajokon, amelyek a Földön már hatékonynak bizonyultak, ilyen például az átöblítés, baktériumok és gombák hozzáadása oltóanyagként. A talajban bizonyos baktériumok és gombák jó hatással vannak a növényekre, ezért most a tudósok azt is vizsgálják, hogy ezek a marsi körülmények között is így működnek-e. A tudósok emellett vallják, hogy a kutatási eredményeik a földi mezőgazdaság számára is hasznosak lehetnek. Ahogy Laura Fackrell fogalmazott, amit megtanulnak a marsi mezőgazdaságról, az a Földön is hasznunkra lehet egy fenntarthatóbb jövő létrehozásában.

(Címlapkép forrása: NASA)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?