Rengeteg ilyen földterület van Magyarországon: lassan tele lesz velük minden

agrarszektor.hu
Számunkra a természetvédelem nemcsak egy szakma, hanem teremtésvédelem is, amiben nagyon fontos szerepe van a 17 natúrparkunknak, amelyek az ország területének csaknem tíz százalékát lefedik – közölte Nagy István agrárminiszter a II. Kárpát-medencei Natúrparki Találkozón.

A tárcavezető leszögezte, a natúrparkok kiemelt szerepet töltenek be a táj- és természetvédelemben. Hangsúlyozta, a natúrpark a nemzeti park előszobája, de szélesebb jelentéssel bír: tudatosságunk társadalmasítása a natúrpark. A natúrparkok célja, hogy otthon érezzük magunkat ott, ahol születtünk, ott, ahol vagyunk. A miniszter kiemelte, fontos, hogy belülről jövő késztetésünk legyen megőrizni a környezetet. A feladat kétirányú: meg kell találni a környezetben az embert, aki a környezetet a magáénak érzi, és mindenkinek meg kell találnia a maga környezetében azt, amit védeni akar.

Rácz András természetvédelemért felelős államtitkár a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy az Agrárminisztérium elkötelezett a natúrparkok támogatása iránt. Hozzátette, együttműködő partnereikkel, a Magyar Natúrpark Szövetséggel, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft-vel és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen megalkották „A magyarországi natúrpark-hálózat koncepcióját”. A cél, hogy gyakorlati segítséget, közös célrendszert biztosítsanak a natúrparkok számára. Fontos a közösségi szerepvállalás és a környezeti nevelés - emelte ki az államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?