2022. augusztus 13. szombat Ipoly

Hírek - Föld

Aggasztó dolog derült ki a magyar talajokról: mi történik itt?

Aggasztó mértékben lecsökkent a magyarországi szántóterületen található termőtalajok humusztartalma az elmúlt évtizedekben. Az ideális 5-6 százalék körüli értékről 2-3 százalékra esett vissza a humusztartalom - hívta fel a jelenségre a figyelmet Dobos Endre, a Miskolci Egyetem tanszékvezető egyetemi docense.
 
 

Dobos Endre kifejtette, hogy a csernozjom (feketeföld) talajának - természetes vegetáció mellett - 5% körüli a humusztartalma, ezzel szemben a mai mezőgazdasági talajok átlagos humusztartalma 2,5-3% körül van, vagyis a művelés hatására a szervesanyag-tartalom kicsivel több mint a felére esett le. A szakember szerint ezt azonban nem szabad kizárólag a termelés szemszögére vetíteni, ugyanis a szerves anyag csökkenésével számos talajfunkció romlik - olvasható az Infostart oldalán. Dobos Endre példaként említette a víz- és a tápanyag-megkötőképességet, a szerkezetépítő képességet, valamint a biodiverzitás kérdését. Megjegyezte, a humusz a tudomány nyelvén szerves kolloid, ami töltéssel rendelkezik, nagyon nagy fajlagos felszíne van, megköti a vizet és a tápanyagot, ettől talaj a talaj. Ha ennek mértéke a felére esik, az hatalmas probléma, hiszen akkor egyrészt a szerkezetet sem építik, de a kémiai tulajdonságai sem kiaknázhatók.

A szakértő arra is kitért, hogy az erózióhoz további gondok is párosulnak. Ha ugyanis a humuszanyagot valami elviszi a feltalajról, akkor az eltárolt víz és tápanyag is elvész, onnantól kezdve pedig a talaj termőképessége rohamosan romlásnak indul.

Nem lineárisan, hanem drasztikusan. Ha ezt elengedjük, akkor gyakorlatilag évtízezreket veszíthetünk

- érzékeltette a legszélsőségesebb eshetőséget Dobos Endre.

A Miskolci Egyetem tanszékvezető egyetemi docense azért hozzátette: Magyarországon azért a talajtani adottságok még mindig jók, de ez nem azt jelenti, hogy hátra lehet dőlni. Megelőzendő mindezt, a szakember szerint nem lenne szabad a termőföldről elvinni a szerves anyagokat, nem lenne szabad elégetni a szalmát. Azt is jelezte, hogy a mai traktorok akár 15 tonnások is lehetnek, hihetetlen nyomást fejtenek ki, lazítva a talaj. Ez nagyon durva fizikai inzultust jelent a földnek - magyarázta. Ezek mellőzésével viszont sokkal egészségesebb környezeti rendszer lehetne.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!